Politika

Dodik: Usvajanje Krivičnog zakona je prenos nadležnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da usvajanje Krivičnog zakona u parlamentu BiH jeste prenos nadležnosti koji Republika Srpska ne može zaustaviti, ali je spremna na političku borbu.

Dodik je rekao da je Vlada u konsultaciji sa njim i predsjednikom Narodne skupštine Srpske zaključila da je riječ o prenosu nadležnosti, i da taj zakon ne bi smio biti usvojen.

"Očigledno ćemo imati otvoreni problem te vrste. Ljudi koji su u ime Republike Srpske u zajedničkim organima apsolutno ne uvažavaju stavove organa Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, gdje je otvorio konferenciju o temi "Stanje u pravosuđu u Republici Srpskoj i BiH".

Ocjenjujući da od Dejtonskog sporazuma do danas Republika Srpska sada ima najlošiju strukturu predstavnika u zajedničkim institucijama, Dodik je rekao da su neki od njih iz poltronskih i drugih razloga spremni da djeluju bez usaglašenih stavova u Republici Srpskoj.

On je ukazao da je zakon u parlamentarnu proceduru došao brzo, te da je Savjet ministara BiH prije dva dana utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a da je već danas u parlamentu BiH, te da Republika Srpska nije imala vremena da reaguje i sazove sjednicu Narodne skupštine da se izjasni o tome.

Dodik je konastatovao da u Sarajevu postoji određena struktura koja u razgovoru sa međunarodnom zajednicom predlaže određene stvari, predlaže Manivalu (Komitetu Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) da bi bilo dobro da se nešto uradi, nakon čega predstavnici tih međunarodnih institucija uslove da bi to trebalo uraditi bez obzira što je to kršenje nadležnosti.

"Ovo su uradili predstavnici SDS-a i PDP-a, i ovo je definitivno loš uslov Republici Srpskoj, bez obzira na neke tvrdnje o nekim sankcijama. To su sve šarene laže koje treba da posluže nekome da napravi izdajnički proces", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH neuspješpan, te da današnja konferencija treba da modelira stavove Republike Srpske ka nastavku razgovora u okviru ovog dijaloga.

"Mnogo stvari treba redefinisati. U pravosuđu BiH postoje instituti koji se nigdje u svijetu ne mogu vidjeti, kao što je VSTS, zajednička sudska i tužilačka imenovanja, da u okviru toga učestvuju čak i advokati, i mnogo čega drugog što skrnavi praksu pravosuđa", naveo je Dodik.

On je dodao da se u BiH može primijetiti nezadovoljstvo sveukupnom strukturom i organizacijom u pravosuđu koja, prije svega, ruši osnovne pravne norme, intervencijom visokog predstavnika i formiranjem Suda i Tužilaštva na nivou BiH, čime je uveo pravno nasilje kao praksu u BiH.

"Vidimo potpunu zloupotrebu Tužilaštva BiH i njegovu političku motivisanost za rad. Ona je isključivo vezana za politički uticaj bošnjačkog korpusa i jednog dijela međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da su Sud i Tužilaštvo BiH izgubili vjerodostojnost i da su više politički egzekutivni centri nego što su pravne institucije.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog