Zanimljivosti

Iz drugih medija (MojKraj.rs) Odumiru sela u vršačkom kraju

Mnogim vršačkim selima nedostaju asfaltirani putevi, igrališta, kanalizacija, kapele... U 22 sela i šest mesnih zajednica živi 16 hiljada ljudi i taj broj se stalno smanjuje. Mladi odlaze, odustaju od poljoprivrede i hleb traže daleko od njiva, prenosi RTS.

Na ivici Panonske nizije, 14 kilometara od Vršca leži selo Vatin. Sa 238 mještana jedno je od sela sa najmanje stanovnika u tom dijelu Vojvodine. Nekada ih je bilo dvostruko više. Danas su ulice prazne, kuće urušene, kapije zaključane.

Ovo selo postaje staračko. Sve je manje djece. Evo, sad imamo u prvom razredu njih troje i jedno u četvrtom, kaže Mirko Marčeta iz Vatina.

Ne interesuje ih selo. A ja sam iz Beograda dolazio da pomognem ocu. Ovaj moj samo dođe da jede, pije i završen dio posla, kaže Petar Hunka iz Vatina.

Selo ima mjesnu zajednicu, ambulantu koja radi utorkom i četvrtkom. Prevoza nema za vrijeme raspusta. Živi se uglavnom od poljoprivrede. U vrijeme naše posjete, obje crkve su zaključane. Kažu, pop dolazi po potrebi.

Iako se naslanjaju na Evropsku uniju pogranična sela polako odumiru. U njima više nema seljaka, skoro trećina kuća je na prodaju, Isto toliko je pod ključem.

Mirko Mirčeta objašnjava da se cijene kuća kreću od tri do četiri hiljade evra, a malo bolje do 10.000. Navodi da su za kupovinu zainteresovani uglavnom stariji ljudi.

Nedaleko od Vatina, u selu Mali Žam svega je 350 duša, uglavnom starije generacije. U školi četvoro dece, prodavnica radi dvokratno, dom je kulture prazan.

Ako se neko razboli, a nije hitan slučaj, mora da sačeka dan kada dolazi doktor ovdje u ambulantu, svaki treći dan. Imamo pokretnu apoteku koju nam je omogućila opština Vršac. Ona dolazi dva puta nedjeljno, objašnjava predsjednik MZ "Mali Žam" Adrian Boka.

Talas udavača iz Rumunije prije tridesetak godina spasio je selo Kuštilj od zatvaranja kuća i škole.

Poslije pada Čaušeskua u Rumuniji, one su došle ovamo na posao i skoro svaka djevojka koja je došla ovdje, tu je i ostala, tako da mi u Kuštilju imamo jedno 40 rumunskih snajki, ističe za RTS Anuca Lupej iz Kuštilja.

Danas je Kuštilj opet bez djece. Generacije odlaze u grad. U opštini Vršac, gdje je nezaposleno 11.500 ljudi, nema plata za sve. Opština zato nudi ono čega ima najviše, zemlju.

Imamo fond poljoprivrednog zemljišta koji je u državnom vlasništvu i koje mi izdajemo u zakup poljoprivrednicima pod vrlo povoljnim uslovima i ja mislim da je to jedan od načina da zadržimo mlade ljude da ostanu da se bave poljoprivredom, navodi Vesna Brankov, članica veća Opštine Vršac zadužena za ruralni razvoj.

Opština izdvaja 40 miliona dinara godišnje za ruralni razvoj. Za sada se najveći dio novca troši za izgradnju sportskih hala, mjesnih kapela i infrastrukturu.

Izvor: Mojkraj.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog