Vijesti

Štrbac: Loš položaj Srba u Hrvatskoj

Loši odnosi prema Srbima u Hrvatskoj su konstanta i to se samo pojačava u periodima predizborne kampanje, rekao je za RTS predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Štrbac je, gostujući u Dnevniku RTS-a podsjetio da je, prije nekoliko mjeseci, kada je donijeta presuda Međunarodnog suda pravde, u čijem je obrazloženju navedeno da je tokom akcije "Oluja" počinjen masovni zločin nad Srbima, pozvao Hrvatsku da prestane da slavi "Oluju".

"Srbija je u kontratužbi tražila da sud izbaci taj dan kao praznik. S obzirom na obrazloženje odluke suda očekivali smo da će Hrvati početi da se ponašaju dostojanstveno, makar kao članica EU. Očekivali smo da počne katarza u hrvatskom društvu. Umjesto toga dobili smo najavu da se proslava "Oluje" duplira", rekao je Štrbac.

U Organizacionom odboru proslave Oluje ove godine između ostalih su i glavni komandanti te akcije, generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

"To su generali koji su suđeni i u prvostepenom vijeću osuđeni na 18 odnosno 24 godine. Taj sud je posnažio sve presude koje se odnose na počinjene zločine", kaže Štrbac.

Hrvatska je praktično u predizbornoj kampanji, očekuju je parlamentarni izbori, najkasnije u februaru sljedeće godine, što dodatno komplikuje ionako loš odnos prema Srbima u Hrvatskoj, smatra osnivač Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

"Loši odnosi prema Srbima u Hrvatskoj su konstanta a to se samo pojačava u predizbornoj kampanji. U Hrvatskoj se dobijaju ili gube izbori u tom odnosu prema Srbima", rekao je Savo Štrbac.

U kakvoj su poziciji hrvatski Srbi 20 godina kasnije i koji su problemi sa kojima se suočavaju, pokazuje i nedavni izveštaj Srpskog nacionalnog vijeća.

"Srpsko nacionalno vijeće izašlo je sa izvještajem za 2014 godinu o zločinima fizičkog nasilja, govora mržnje i drugim prekršajima počinjenim nad Srbima u Hrvatskoj. Podaci u tom izvještaju ukazuju na pogoršanje u odnosu na godine pred ulazak Hrvatske u EU. Imajući u vidu predizbornu kampanju i izvještavanje medija očekujem dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj", zaključio je Savo Štrbac.

Hrvatska će ove godine dva dana proslavljati godišnjicu "Oluje", vojne akcije koja je izvedena u avgustu 1995. godine. Četvrtog avgusta održaće se vojna parada u Zagrebu, a dan kasnije proslava u Kninu. Oluju Hrvati slave kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, dok je Srbi obilježavaju kao dan stradanja i progona krajiških Srba, kada je ubijeno ili nestalo gotovo 2.000 ljudi, a 220 hiljada njih je protjerano.

Izvor: RTS

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog