Vijesti

Parastos i cvijeće za 12 banjalučkih beba (VIDEO)

U Banjaluci je danas služen parastos i položeno cvijeće na grobnicu 12 banjalučkih beba na Novom groblju, povodom 23 godine od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je novinarima da je potrebno vječno održavati uspomenu i sjećanje na 12 banjalučkih beba.

Mitrović je rekao da Spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke daje simboliku životu i da vječno ostavlja uspomenu i sjećanje kao poruku da se ovaj zločin nikada nigdje ne ponovi.

On je podsjetio da je tokom proteklog rata stradalo mnogo djece, od kojih je nekoliko desetina ekshumirano iz masovnih grobnica.

Nekoliko desetina djece bilo je u logorima, među kojima je, nažalost, bilo silovane ženske djece, od kojih je jedna imala devet godina i od posljedica silovanja je umrla - istakao je Mitrović.

Sekretar Udruženja "Dvanaest beba" i majka jedne od 12 banjalučkih beba Željka Tubić izjavila je novinarima da je svake godine roditeljima teška uspomena na njihovu djecu koje više nema, a koja bi danas da su živa imala 23 godine.

Naše djece više nema zbog neumoljivosti Savjeta bezbjednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u Klinički centar Banjaluka - rekla je Tubićeva.

Ona je dodala da se svake godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i gradu Banjaluka, obilježava godišnjica smrti 12 banjalučkih zvjezdica.

Taj dan uvijek nosi poruku da se više nikada nigdje ne ponovi ovakav zločin, ali se nadamo da će za njega, ipak, neko jednoga dana i odgovarati - naglasila je Tubićeva.

Ona je rekla da je samo Udruženje nemoćno da podigne tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ističući da treba proći još vremena da bi se stekli uslovi za tužbu, što podrazumijeva velika finansijska sredstva i imenovanje nekoga ko će zastupati majke.

Tubićeva je rekla da Udruženje ima razumijevanje od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je uvijek pomogao koliko je mogao.

Parastosu su prisustvovali savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i majke preminulih beba.

U 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće kod Spomen-obilježja "Život" čemu će prisustvovati i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasna Brkić.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, čiji je transport, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen na prostor Banjaluke, jer su se ta i kninska regija tada nalazile u okruženju.

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je trinaesta zvjezdica, Slađana Kobas umrla 13 godina poslije. Preživjela četrnaesta beba živi s teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

Agonija je prekinuta probojom koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog