Vijesti

Cvijanović: SDS se odrodio i od Srpske i od svog naroda

Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je priča o navodnoj ugroženosti skupštinske većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske vještački nametnuta tema.

"Svi zakoni koje je Vlada Republike Srpske ponudila su usvojeni, a za neka rješenja glasali su i pojedini opozicionari. Galamom o tome kako Vlada navodno gubi podršku u Narodnoj skupštini, rukovodstvo SDS-a nastoji da skrene pažnju sa svojih problema. Između najviših funkcionera te stranke pale su teške riječi, i otpočeo je proces razvrstavanja na one koji rade i one koji ne rade u interesu Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da PDP podgrijava temu o navodnoj promjeni skupštinske većine u Republici Srpskoj da bi skrenuli pažnju sa činjenice da se "uveliko ljulja koalicija na nivou BiH".

"Potresi unutar SDS-a, uz katastrofalno loše odnose između hrvatskih i bošnjačkih partija u FBiH, ugrožavaju i aranžman na nivou BiH, koji stranci nastoje da očuvaju na sve načine. Ti stranci su odavno isfrustrirani činjenicom da se u Republici Srpskoj uvijek prvo formira vlast nakon izbora, i da su institucije Srpske jedine koje godinama istinski funkcionišu u okviru cijele BiH. Sve drugo funkcioniše po principu 'povuci-potegni ili korak naprijed, a četiri nazad'", naglasila je međunarodni sekretar SNSD-a.

Ona je ocijenila da to što je predsjednik SDS-a Mladen Bosić ponudio mjesto mandatara aktuelnom gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću njegov je pokušaj da "zakrpi rupe u SDS-u koje je sam napravio".

Naglasila da je to "jeftin trik kojim Bosić nastoji da zaustavi cijepanje stranke, a zna da Mićić, i pored teškog poraza u trci za predsjednika SDS-a, neće otići iz te partije, pa računa da bi on mogao biti most između podijeljenih struja".

"U poduhvatu spašavanja Bosića nakon potresa koji se desio u SDS-u, stranci su mu na jednom sastanku predložili da stavljanjem Mićića u fokus pokuša prebroditi tu situaciju. To je samo igra u kojoj se nastoje pacifikovati pojedini poslanici u okviru SDS-ovog kluba i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u parlamentu BiH i kupiti vrijeme", navela je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako vidi politiku koju vode SDS, PDP i NDP na nivou BiH i koliko je ona opasna po Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je rekla da SDS i njihovi sateliti na nivou BiH vode obezglavljenu politiku, koja ne uživa podršku šireg članstva, zbog čega su i previranja u SDS-u očekivana.

Ona je ocijenila da su Mladen Bosić i par njegovih saradnika spremni da udovolje bilo kojem zahtjevu političkog Sarajeva samo da bi sačuvali fotelje koje im je dao Bakir Izetbegović.

"Ti ljudi iz rukovodstva SDS-a su davno okrenuli leđa Republici Srpskoj. Znali smo da im više nema ni povratka, ni spasa još kad su stranci počeli da im pišu političke stavove, a Bakir Izetbegović umjesto njih da te stavove tumači i objašnjava javnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da "SDS i njegovi sateliti na nivou BiH uspostavljaju nove prakse gdje se ignorišu stavovi i odluke institucija Republike Srpske, što nanosi dugoročnu štetu Srpskoj".

"Bili bi u stanju da devastiraju Republiku Srpsku i unište sve jednu njenu instituciju samo da bi se obračunali sa Miloradom Dodikom i SNSD-om, kad već nisu uspjeli da ih pobijede na izborima. Opozicionari u Republici Srpskoj ne mogu da se pomire sa izbornim porazom, a u Srpskoj nema jakog bloka bošnjačkih partija koji bi ih doveo na vlast, kako su to uradili na nivou BiH, pa im ne preostaje ništa dugo nego da galame i prijete ulicom. Ne znam koliko ih to puta moramo pobijediti na izborima da bi shvatili da su gubitnici", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da funkcioneri SDS-a u Sarajevu prosto ne smiju da izuste ni jednu riječ koja bi iznervirala Bakira Izetbegovića, jer od njega zavisi njihova politička sudbina.

"Svojim ćutanjem o važnim temama kao što su teroristički napad u Zvorniku i nedolaskom na događaje kojima se odaje počast srpskim žrtvama, oni ustvari otplaćuju svoj dug Bakiru Izetbegoviću, koji, opet, preko njih takvih, želi pokazati da kad već ne može izbrisati Republiku Srpsku onda je može razvlašćivati i ignorisati stavove njenih institucija", zaključila je Cvijanovićeva.

Kad bi sutra bili izbori, kaže Cvijanovićeva, SNSD bi ostvario još bolji rezultat nego prije pola godine i potukao bi do nogu SDS, jer je narod u ovih par mjeseci imao priliku da vidi koliko se SDS odrodio i od Republike Srpske i od svog naroda, a i sastav Narodne skupštine bio bi značajno drugačiji.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog