Republika Srpska

Dolaze bolji dani za Kosmos?

Nova uprava banjalučkog preduzeća "Kosmos" preduzela je prve korake u cilju stabilizacije stanja u preduzeću i održavanju procesa proizvodnje, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Dušan Vještica.

"Uprava preduzeća donijela je odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi u skladu sa strukom stave na raspolaganje realizaciji tri aktuelna projekta u preduzeću - projekat izrade okvira za kalašnjikov, projekat vjetrogeneratora i projekat motora i generatora za Željeznice Republike Srpske", naveo je Vještica.

Komentarišući sporu naplatu zarađenog novca "Kosmosa" iz pojedinih afričkih zemalja, prije svega Sudana, Vještica je rekao da nova uprava preduzeća tek treba u narednom periodu da napravi pravi presjek činjeničnog stanja koliko novca i posla je u pitanju.

Vještica je rekao da još zvanično nije skinuta blokada računa "Kosmosa", zbog poreskih obaveza, ali da očekuje da će Poreska uprava Republike Srpske, svakog momenta, odblokirati račun jer preduzeće bez deblokade računa ne može funkcionisati.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović rekla je Srni da se prvi zaključak Vlade Republike Srpske o deblokadi računa "Kosmosa" ne može provesti.

"Čekamo drugi zaključak Vlade da napravi odgodu poreskih obaveza 'Kosmosa' da bi Poreska uprava Republike Srpske mogla da skine blokadu računa tog preduzeća", istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da Poreska uprava Republike Srpske ne može da pravi odgodu poreskog duga "Kosmosa" koji iznosi 10 miliona KM, jer to nije u njenoj nadležnosti.

Vlada Republike Srpske je nedavno prihvatila zahtjev "Kosmosa" za privremenu odgodu poreskih obaveza kako bi ovo preduzeće namjenske industrije moglo normalno da funkcioniše.

Ukupne obaveze "Kosmosa" prema radnicima na kraju prošle godine iznosile su 3.396.505 KM i odnose se na plate, regres i druge naknade.

Obaveze za poreze i doprinose na kraju prošle godine iznosile su 8.205.424 KM, bez obračunatih kamata, dok dug prema dobavljačima iznosi 556.676 KM.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog