Zanimljivosti

"Šta djeca znaju o zavičaju" u posjeti Banjaluci (VIDEO)

Jedna od najlegendarnijih emisija za djecu. Trajala je oko 30 minuta, prikazivala se u terminu oko 10 sati Repriza za one koje su je eventualno propustili u 18 sati. Putnik-namjernik Duško Trifunović, voditelj i poznati pjesnik (a pisao je i pjesme za Bijelo dugme, Zdravka Čolića, Nedu Ukraden, Indexe ... ) u pratnji jednog kamermana vrlo neobavezno bi razgovarao sa djecom o svemu i svačemu.

Emisija je imala osnovicu po kojoj se odvijala, ali je njen svakako najpopularniji dio bio onaj u kojem Duško zada neku riječ, a onda cijela četa đaka pokušava da pogodi od čega odnosno kako je ista nastala.

Tako je jednom prilikom na snimanju emisije u Mostaru djeci postavio pitanje o tome kako je nastala riječ "demokratija". Jedan dječak je imao izuzetno komičan odgovor. Prvo se nasmijao mudrostima svojih drugara, a onda je izrekao svoju teoriju. Dvije žene su se šetale mostarskim mostom (to je u svakoj priči o Mostaru pod moranje), i nakon što je počela padati kiša, jedna od njih otvori kišobran i zaštiti se, dok ova druga, shvativši svu ozbiljnost situacije i činjenicu da će da pokisne, prvo ljubazno upita svoju prijateljicu da i ona uđe pod kišobran, a nakon dobijenog negativnog odgovora reče joj: "De, mokra ti ja ...".

Jedno drugo, manje ugodno pitanje (i malim gledaocima ispred TV ekrana i učesnicima emisije) koje je izazivalo komešanje i rumenilo na licima svih đaka bilo je o tome - ko se kome sviđa u razredu. Ali eto sve je to bilo dio scenarija. 

Duško Trifunović (1933-2006) je rođen u jednom malom selu blizu Bosanskog Broda. Sa 24 godine je doselio u Sarajevo, a od 1992. je živio na relaciji Novi Sad - Sremski Karlovci gdje je nakon smrti i sahranjen. Bio je izuzetno plodonosan autor. Napisao je ukupno 48 knjiga poezije, 4 novele i nekoliko drama.

Izvor: Novi.ba

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog