Vijesti

Nema salmonele u Vegeti - potvrđeno i u ovlaštenim EU laboratorijama

Prethodnih dana mediji su prenijeli informaciju o mogućoj prisutnosti bakterije salmonele u Vegeti na jednom dijelu EU tržišta. Podravka je prije dva dana objavila informaciju da se, kao mjera predostrožnosti, sporna serija povlači sa tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke ali i da su dodatne analize u toku. Danas je zvanično potvrđeno da je serija Vegete koja je bila pod sumnjom, ispravna.

Nakon što su akreditovani hrvatski laboratoriji EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d.o.o. i Nastavni zavod za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'', već utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti, danas je PODRAVKA d.d. dobila i dodatne rezultate analiza serija Vegete koje su bile u postupku povlačenja. Analize su stigle od ovlaštenog EU laboratorija Eurofins Lebensmittelanalytik Österreich GmbH, njemačkog ovlaštenog laboratorija Dr. Böhm i Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb - nacionalnog referentnog laboratorija za određivanje Salmonelle spp.

Svi gore navedeni ovlašteni laboratoriji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. nakon analize proizvoda iz serija Vegete koja je bila u postupku povlačenja s tržišta i time je potvrđena zdravstvena ispravnost tih serija proizvoda Vegete na tržištima.

"Podravka redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoline. Kontrola kvaliteta provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitet i sigurnost hrane. Podravka d.d. će nakon prijema novih informacija pravovremeno obavijestiti javnost i druga nadležna tijela u skladu sa važećim propisima država u kojima posluje", navodi se u saopštenju iz Podravke.

Izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog