Republika Srpska

Rusko tržište šansa za voćare

Vlasti RS i Rusije već duže vrijeme razgovaraju o mogućnosti da u Srpskoj bude uspostavljen logistički centar za prikupljanje poljoprivrednih i drugih proizvoda koji bi bili izvezeni na rusko tržište, što bi dalo značajan podstrek domaćoj proizvodnji.

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je juče sa rukovodiocem agencije "Rosstandart" i kopredsjedavajućim Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije Aleksejem Abramovim, a na sastanku je dogovoreno da budu precizirane potrebe ruskog tržišta i proizvodni potencijali u Srpskoj.

Već neko vrijeme razgovaramo sa predstavnicima ruskih vlasti na različitim nivoima o logističkom centru s obzirom na veliku potražnju na ruskom tržištu. Razgovarali smo o operativnim stvarima, logistici i podršci proizvodnji koju bi podržale ruske kompanije i banke. Mi treba da ponudimo koncept koji bi to definisao i vjerujem da ćemo u idućih deset do 15 dana to završiti i pokušati ga usaglasiti sa Rusima - rekao je Dodik navodeći da je o tome razgovarao i sa predstavnicima ruske Vlade.

Predsjednik Udruženja voćara RS  Dragoja Dojčinović kaže da su voćari i do sada izvozili u Rusiju, najprije posredstvom Srbije, a sada direktno putem firme iz Rusije, ali da bi dogovor koji je najavljen bio veoma značajan za proizvođače.

 

- Prošle godine smo počeli da sarađujemo direktno sa jednom ruskom firmom, ali je 2014. bila loša tako da nismo plasirali velike količine. Mnogo veći izvoz očekujemo ove godine s obzirom na to da očekujemo veću proizvodnju - kazao je Dojčinović i dodao da RS u Rusiju izvozi uglavnom jabuku.

Naglasio je da je saradnja sa Rusijom zbog velikog tržišta izuzetno značajna.

Mi smo ovog proljeća svaki dan izvozili pet do osam šlepera, odnosno od 100 do 150 tona - rekao je Dojčinović i dodao da ruska firma već uzima i određene količine povrća.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da bi za domaće poljoprivrednike dogovor o izvozu u Rusiju bio veoma značajan, jer su ruske potrebe za hranom ogromne.

Samo Moskva dnevno troši 37.000 tona hrane. Plašim se da bi se pojavili mešetari koji bi uvezli voće iz EU i na osnovu falsifikovane dokumentacije povećali količine određenih proizvoda, koje mi opravdano ne možemo proizvoditi i za kratko vrijeme nas diskreditovali. O tome treba ozbiljno voditi računa - kazao je Marinković i dodao da bi RS trebalo da napravi dugoročnu strategiju koja bi podrazumijevala kreditiranje proizvođača da povećaju proizvodnju jer trenutna nije ni blizu potreba ruskog tržišta.

Unapređenje saradnje

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i Aleksej Abramov istakli su da je potrebno poboljšati trgovinsku i ekonomsku saradnju dvije zemlje. Dogovoreno je da bude potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i unapređenju stranih investicija. Abramov je rekao da ruska Vlada nastoji da smanji trgovinske barijere. Oni su razgovarali i o mogućnostima poravnanja klirinškog duga vrijednog 120 miliona klirinških dolara.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog