Republika Srpska

Zaduživaćemo se još: Rupa u budžetu 500 miliona KM

Vlada će se zaduživati i dalje, ukoliko kreditori za to budu raspoloženi, poručuje ministar industrije Petar Đokić. To je neophodno kako bi se zakrpila rupa od 500 miliona maraka u ovogodišnjem budžetu.

Profesor ekonomskog fakulteta Goran Radivojac kaže da Srpska nije prezadužena, ali da se kreće u pogrešnom pravcu. Iako vlast i dalje tjera po starom, on upozorava da se na iskustvima drugih zemalja treba učiti i da uzimanje kredita u svrhu finansiranja tekuće potrošnje ne vodi nikuda.

“Na iskustvima Grčke se može puno toga naučiti. Možemo već sad projektovati reakcije međunarodnih finansijskih instutucija ako mi dođemo u sličnu situaciju. Tako da brojne pouke iz primjera Grčke možemo da izvučemo”, kaže Radivojac.

Problem zbog zaduživanja za sada najviše osjete budžeti lokalnih zajednica, jer su u lancu raspodjele novca od PDV-a, opštine na posljednjem mjestu. Zbog toga su neke odavno proglasile bankrot, a druge se i same zadužuju i tako u krug. Dug jedinica lokalne samouprave dostigao je 400 miliona maraka.

Samo budžet grada Banjaluka izgubio je polovinu prihoda od PDV-a. Od 86 miliona koliko se u budžet slivalo 2009. godine, spalo je na 43. Iz gradske opozicije kažu da je za sve odgovorna Vlada koja se, prekomjerno zadužuje.

Primjer opština koje se zadužuju, slijede i javna preduzeća, a zajedno sa IRB-om javni sektor je došao do duga od 950 miliona maraka. Javna preduzeća duguju fondovima socijalne zaštite pa i fondovi tonu u dugove.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog