Svijet

U Tunisu proglašeno vanredno stanje

Predsjednik Tunisa Beži Čaid Esebsi izjavio je da njegova zemlja "nije bezbjedna od novih ekstremističkih napada", nakon što je nešto ranije proglasio vanredno stanje u državi

Esebsi je u obraćanju naciji rekao da će vanredno stanje trajati 30 dana i da je uvedeno kako bi se izbjegao kolaps države, prenijela je agencija AP.

Vanredno stanje se uvodi nakon napada islamskih militanata na turiste na plaži u ljetovalištu Sus, prije osam dana, kada je ubijeno 38 stranih turista, uglavnom Britanaca, objavila je tuniska agencija TAP.

Rojters navodi da vanredno stanje privremeno daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlašćenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja, navodi Rojters.

U Tunisu je vanredno stanje posljednji put bilo na snazi 2011. godine, tokom pobune protiv autokratskog vladara Zine El-Abidine Ben Alija.

Vlasti su već pojačale bezbjednost nakon napada u Susu izvedenog 26. juna, pa su u hotele i plaže obezbjeđivali naoružani policajci.

Za napad u Susu je odgovornost preuzela Islamska država.

AMBASADA: SRPSKI TURISTI DOBRO I OBJAVEŠTENI O VANREDNOM STANjU

Svi srpski turisti u Tunisu su dobro, obavješteni su o uvođenju vanrednog stanja u toj zemlji, u kontaktu su sa ambasadom Srbije i za njih su stalno otvorene telefonske linije ambasade, izjavio je ambasador Srbije u Tunisu Nikola Lukić.

"Od naših agencija u Tunisu trenutno funkcioniše jedino 'Sun Line travel', obvijestili su sve turiste o situaciji, o uvođenu vanrednog stanja. U toku su redovni ispraćaji turističkih grupa, u utorak se u Srbiju vraća naredna grupa gostiju, a do sljedećeg petka je ostalo još 40 do 50 naših turista koji ljetuju u Tunisu", kaže ambasador Lukić i još jednom podvlači da su svi dobro.

MEĐU SMENJENIM ZVANIČNICIMA I GUVERNER SUSA

Nekoliko zvaničnika u vladi Tunisa, među kojima i guverner Susa, smijenjeno je, poslije terorističkog napada u toj zemlji.

"Kao što je bilo propusta na planu bezbjednosti, bilo je i političkih grešaka", rekao je savjetnik premijera Dafer Nedži za AFP.

Nedži je dodao da je među smijenjenima guverner Susa, regiona u kojem se 26. juna dogodio teroristički napad, kao i više policijskih zvaničnika.

Među smijenjenim zvaničnicima policije troje je iz Susa, jedan iz Gafura, rodnog grada napadača s plaže u Susu, a jedan iz Kairuana, mjesta u kojem je studirao.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog