Vijesti

Cipras: Narod odlučan, uzima sudbinu u svoje ruke

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je danas dan pobjede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mjestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Grčki premijer je dodao da današnji referendum o prijedlozima međunarodnih povjerilaca šalje poruku da Grci prihvataju ujedinjenu Evropu, ali da žele da žive dostojanstveno, prenijela je agnecija AP.

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobjeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras.

"Uvjeren sam da ćemo od sutra utriti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrijednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predjsednik grčke vlade, izvještava britanski Gardijan.

Cipras je poručio i da je referendum pobjeda nad strahovima i ultimatimuma, kao i da želi pobjedu opcije "ne", što će ojačati pregovaračku poziciju Atine i obezbijediti bolji sporazum sa kreditorima radi izbjegavanja bankrota i bankarskog kolapsa Grčke.

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i cijelog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štenje u zamjenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

Biračka mjesta otvorena su jutros nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven prijedlog?

Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i poslije njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Povjerioci Grčke zahtijevaju reforme u zamjenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedjeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije željela da prihvati ovaj prijedlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucjenom, dok na drugoj strani evropski zvaničnici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog