Vijesti

David Cameron osigurao dodatnih 1,7 miliona evra za obilježavanje "Srebrenice"

Premijer Velike Britanije David Cameron i tamošnja vlada osigurali su dodatnih 1,7 miliona evra novčane podrške manifestaciji obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog zločina u Velikoj Britaniji.

U povodu 20. godišnjice u Velikoj Britaniji počelo je obilježavanje Sedmice sjećanja na Srebrenicu u organizaciji britanskog udruženja "Remembering Srebrenica".

Premijer Velike Britanije David Cameron rekao je da je Vlada osigurala dodatnih 1,7 miliona evra kako se događaji 11. jula 1995. godine ne bi zaboravili. Ova sredstva bit će uplaćena na račun britanskog udruženja "Remembering Srebrenica". 

U Westminster palati u Londonu danas je planirana nacionalna komemoracija, a i narednih dana planirane su komemoracije povodom 20. godišnjice i to u Cardiffu u Velsu 8. jula te u Edingburghu u Škotskoj 10. jula. Premijer Cameron će primiti člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te majke Srebrenice. 

"Ova sredstva će pomoći da se podigne svijest o žrtvama i njihovim porodicama i osigura da događaji tog dana nisu zaboravljeni. Takođe, ovim šaljemo važnu poruku našim zajednicama koje imaju ulogu u osiguravanju izgradnje trajnog nasljeđa inkluzivnosti".

Širom Velike Britanije do 12. jula bit će upriličene odgovarajuće aktivnosti i manifestacije kojima će biti odata počast žrtvama genocida. 

U mnogim britanskim gradovima tokom Sedmice sjećanja biće organizovana predavanja, obraćanja preživjelih žrtava, izložbe, komemoracije, radionice i projekcije dokumentarnih filmova.

Izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog