Vijesti

Izložba rok fotografija otvara banjalučki festival demo bendova

Osmi Jelen Demofest će zvanično biti otvoren izložbom fotografija "Senke zvuka" autora Nemanja Đorđevića, 16. jula u 12 časova u galeriji banjalučkog Doma omladine, a ova postavka će ostati otvorena tokom sva tri dana festivala.

"Senke zvuka" su nova kolekcija mističnih koncertnih trenutaka, u kojima lik izvođača ostaje tajna, a kao novi koncept izložbe rok fotografija obuhvata 26 radova. 

"Na fotografijama su prikazane siluete poznatih muzičara nastale na koncertima u Srbiji i regionu.  Svaka fotografija je specifična po tome što dočarava atmosferu samog koncerta, gde identitet izvođača ostaje nepoznat. Trudio sam se da izaberem radove koje su karakteristične za određeni bend kako bi posmatrač  probao da prepozna o kome se zapravo radi. Nadam se da sam u tome i uspeo", kaže Đorđević i dodaje da je htio da se malo poigra sa siluetama, pa je identitet i portrete muzičara sakrio u mraku, te na interesantan način prenio svoj doživljaj sa nekog koncerta.

Inače, Đorđević je urednik fotografije na muzičkom portalu Balkanrock.com, saradnik je brojnih medija, te zvanični fotograf različitih muzičkih događaja, a iza sebe ima 12 samostalnih izložbi i epitet jednog od najtalentovanijih balkanskih rock fotografa nove generacije. Rok fotografijom se bavi punih deset godina, a aktivno izlaže radove već pet godina.

Drugog dana festivala u 12.30 časova, a u sklopu dnevnog programa Jelen Demofest 08 biće predstavljen interesantan projekat pod nazivom "Živa biblioteka", koji implementira Helsinški parlament građana Banja Luka u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije "Jednakost za sve".

"Živa bibiloteka" je metod socijalne intervencije za promovisanje poštivanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, te služi borbi protiv diskriminacije.

"Knjige" u "Živoj biblioteci" su, zapravo, prave osobe koji predstavljaju različite grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa i diskriminacije, a sa kojima posjetioci biblioteke mogu razgovarati, postavljati im pitanja, diskutovati i slično.

Posjetioci će imati priliku da razgovaraju sa 11 osoba od kojih svaka predstavlja jednu knjigu, a bitna karakteristika "Žive biblioteke" jeste to što se ona zasniva na autentičnosti, te je svaka "knjiga" zasnovana na istinitoj priči.

Tako od živog čovjeka posjetioci dobijaju na licu mjesta odgovore koje traže, slušaju njihova iskustva i upoznaju se sa njihovim viđenjima, što je vjerovatno djelotvorniji metod u razbijanju predrasuda od klasičnog čitanja knjiga.

Pored toga, na ovaj način mladi mogu saznati dosta novih stvari o ljudima iz svoje sredine, ali i o sebi samima, a sam metod "Žive biblioteke" je kao takav značajan, jer podstiče i promoviše dijalog i razumijevanje i otvara mnoga važna pitanja o kojima se u našem društvu govori mahom pristrasno, neobjektivno ili senzacionalistički.

Glavni program Jelen Demofesta 08 će biti održan od 16. do 18. jula na banjalučkoj tvrđavi Kastel, a pored 32 demo benda i regionalnih izvođača, nastupiće i poznati internacionalni izvođači Gentleman, Triggerfinger i Eagles of Death Metal.

Generalni sponzor Jelen Demofest je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel. Oficijelni telefon festivala je Huwaei P8, dok je Radio-televizija Republike Srpske generalni medijski pokrovitelj osmog Jelen Demofesta.

Više informacija o Jelen Demofestu možete naći na jelendemofest.org

Izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog