Vijesti

Rezolucija o Srebrenici sutra dobija epilog

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija sutra bi trebalo da počne raspravom o rezoluciji o Srebrenici, a slijedi izjašnjavanje o njenom sadržaju, iako zvanično i dalje nije poznato koja je od predloženih verzija dokumenta odabrana, te da li je tekst usaglašen za usvajanje.

Britanska verzija rezolucije, kao ni drugi ni treći prijedlog dokumenta u koje su uneseni dijelovi rezolucije koju je u međuvremenu Rusija predložila, podsjetimo, nisu prihvatljivi za zvaničnu Srbiju i RS, zbog ocjene da se problem bliske ratne prošlosti svodi na Srebrenicu, kvalifikujući genocidom srazmjer zločina počinjenog 11. jula 1995. godine.

"Britanska rezolucija o Srebrenici će uticati na Srbiju i region bez obzira na ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN, ali će i svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići na otpor Srbije", rekao je juče Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Ukoliko rezolucija ne bude izglasana, dodao je, "to bi bila dobra vest za Srbiju i region".

"Ako bude izglasana, to će biti teška vest, ali borićemo se, izgradićemo još mostova i fabrika, ekonomski ćemo ojačati zemlju i, siguran sam, u potpunosti pobediti", rekao je Vučić, dodajući da Srbija priznaje sve žrtve i to je razlikuje od drugih, te da je mala zemlja da bi očekivala nešto od velikih sila, poput veta Ruske Federacije na rezolucije, pa treba da se oslanja na sebe.

Ocijenio je i da je insistiranje Velike Britanije na rezoluciji nedvosmisleno s političkom namjerom.

Prema njegovim riječima, srpski narod će ponosno i uspravne glave ići svuda.

"Predstavljaćemo se kao Srbi, nećemo ni od koga kriti kome pripadamo jer nismo krivi. Pogotovo nije krivo 99,99 odsto Srba kojima bi neko lepio etiketu kolektivne krivice", rekao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na centralnoj ceremoniji obilježavanja 20. godišnjice Srebrenice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu rekao da će "globalna javna osuda genocida pomoći da se takva zla više nikada ne ponove".

"Velika Britanija je prva u Evropi i svijetu održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, jedina na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu i promovisala istinu o onome što se tamo dogodilo i prva je otpočela edukaciju o genocidu kako bi cijeli svijet bio upoznat sa ovim tragičnim događajem", napomenuo je on.

Dodao je da snažno podržava "rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid".

U Velikoj Britaniji, u kojoj je Izetbegović u popodnevnim satima trebalo da se sastane sa tamošnjim premijerom Dejvidom Kameronom, počelo je obilježavanje 20. godišnjice Srebrenice i do 11. jula širom ove zemlje kroz različite i prilagođene sadržaje biće odata počast žrtvama Srebrenice. Tamošnja vlada  u te namjene izdvojiće dodatnih 1,7 miliona evra.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poklonio se juče žrtvama u Memorijalnom centru Potočari, te razgovarao sa "Majkama Srebrenice" i načelnikom opštine Ćamilom Durakovićem.

Poslanici većine stranaka u RS i Srbiji izrazili su danas nadu da do usvajanja rezolucije neće doći.

Savez logoraša Republike Srpske smatra apsolutno neprihvatljivim i protivpravnim aktivnostima ponovnu politizaciju teme o ratnim događanjima u Srebrenici, bez obzira na to od koga dolazile, s obzirom na to da je o ovim događajima stav zauzeo Međunarodni sud pravde u Hagu.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja ocijenio je da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici loše rješenje za BiH, jer "sadrži percepciju o srpskom narodu kao kolektivitetu u negativnoj poziciji".

"Činjenica je da je to negativno za BiH, mir i stabilnost u regionu, jer je očigledno da se stvari vraćaju na početak devedesetih godina uz pomoć aktera izvan jugoistočne Evrope i Balkana", dodao je Šolaja. U slučaju eventualnog usvajanja britanskog teksta rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN, on smatra da bi Republika Srpska kao kolektivitet doživjela negativnu percepciju, što bi otežavalo svaku dalju stabilizaciju i kontakte.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović ocijenio je da rezolucija o Srebrenici, kakva god da bude,  u ovom trenutku ne doprinosi pomirenju.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, još ranije podržao je Nacrt rezolucije Velike Britanije, te je u pismu predsjedniku  Savjeta bezbjednosti UN Džerardu van Bohemenu ocijenio da je "Srebrenica 'najmračniji čas' Ujedinjenih nacija koje, po sopstvenom priznanju, nisu uspjele da zaštite civilno stanovništvo uprkos svojoj obavezi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH  Mladen Ivanić uputio je nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena, jer o njoj nema konsenzusa.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog