Vijesti

Dodik: Mnogo nam je i jednom sedmično

Situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i Republici Srpskoj je krajnje ozbiljna. Na svim nivoima vlasti potrebno je izvoditi razne budžetske gimnastike kako bi se imalo novca barem za socijalna davanja (penzije i plate), a nova tranša aranžmana sa MMF-om po svemu sudeći neće biti isplaćena, te je sve izvjesnije da u budžetima uskoro neće biti novca ni za osnovna socijalna davanja.

Nažalost, čini se da političari u BiH sve ovo ne shvataju ozbiljno, te se, osim sporadičnih slučajeva, kao što je omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u EU, glavnom bave raspodjelom stolica u odborima, komisijama i preduzećima.

Početkom juna 2015. godine, djelovalo je da će se političke stranke na vlasti u Republici Srpskoj barem malo ozbiljnije posvetiti rješavanju nagomilanih problema.

Naime, početkom ovog mjeseca Predsjednik RS Milorad Dodik je, nakon sastanka sa svojim koalicionim partnerima Petrom Đokićem (SPRS) i Markom Pavićem (DNS), izjavio da će se njih trojica od tog datuma sastajati svake sedmice kako bi razmatrali aktuelna pitanja.

Budući da je od navedenog obećanja prošlo već četiri sedmice, tim Istinomjera je istražio da li su se predstavnici glavnih političkih stranaka u RS-u sastajali i koje su to teme o kojima se raspravljalo.

Dodik, Đokić i Pavić su se u proteklih mjesec dana sastali samo jednom, da bi diskutovali o Rezoluciji o Srebrenici i istakli da im je ona neprihvatljiva, a Milorad Dodik je pored ovog sastanka održao i sastanak sa predstavnicima vladajućih stranaka u NSRS 30. juna ove godine.

Iz priloženog je jasno da vlasti u Republici Srpskoj izgleda ne mogu da ispunjavaju ni najtrivijalnija obećanja, kao što je obećanje da će održavati međusobne sastanke svake sedmice, te se postavlja pitanje kako će se uhvatiti u koštac sa problemima koji zahtijevaju mnogo više posvećenosti od pukog sastančenja. Đokić, Pavić i Dodik zbog ovoga dobijaju ocjenu neispunjeno.

Izvor: Istinomjer
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog