Republika Srpska

Usorac: Izuzetno loša godina zbog vremenskih prilika

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ocijenio je da aktuelne vremenske prilike katastrofalno utiču na usjeve.

On je naveo da je ova godina obećavala na početku, ali već sada se može reći da je izuzetno loša.

"Imali smo 40 noći u maju i junu sa temperaturama sedam do osam stepeni Celzijusovih, što je bilo hladno za usjeve, pogotovo za kukuruz, tako da, iako je bilo padavina u tom periodu, zbog hladnih noći, a toplih dana i temperaturnog šoka kukuruz je ostao nizak", izjavio je Usorac Srni.

S obzirom da je nakon toga došao period od mjesec dana bez padavina, izuzev lokalnih u pojedinim područjima, suša je oštetila kukuruz u fazi klasanja i bradavanja.

Usorac je rekao da je godina bila slaba i kad je riječ o strnom  žitu, jer je prosječan prinos manji od tri tone po hektaru i niži je od prosjeka u Republici Srpskoj.

Usorac smatra da neće doći do dogovora o otkupnoj cijeni pšenice jer mlinari i pekari imaju mogućnost da uvoze jeftinu pšenicu.

"Uprkos subvenciji od pet feninga po kilogramu i 250 KM po hektaru, zasijano je manje pšenice jer poljoprivredni proizvođači nisu imali interes da je siju, kako zbog klimatske situacije, tako i zbog neizvjesne otkupne cijene", rekao je on.

Prema njegovim riječima, otkupna cijena pšenice koju traže poljoprivredni proizvođači od 35 feninga, koja bi sa podsticajima iznosila 45 feninga, bila bi na granici rentabilnosti.

On kaže da je ove godine zasijano manje kukuruza  jer zbog loših vremenskih prilika lani berba nije obavljena na vrijeme.

"Kukuruz siju uglavnom stočari za silažu i ishranu stoke, ali tu se radi uglavnom o proizvodnji za sopstvene potrebe", kaže Usorac.

Usorac je rekao da je navodnjavanje kao agrotehnička mjera neophodno, pogotovo u sušnim godinama kakva je i ova. Međutim, on smatra da u većini područja Republike Srpske nema dovoljno vode i da bi ova mjera bila od koristi za neke proizvođače, ali bi dovela do smanjenja količine vode za ostale.

Prema njegovim riječima, rješenje za teško stanje u poljoprivredi jeste planska proizvodnja u kojoj poljoprivredni proizvođači znaju šta treba da proizvode i iza te proizvodnje stoji država.

On je naveo da zbog visoke temperature problema ima i u stočarskoj proizvodnji, jer stoka zbog vrućine izbjegava da jede, što za rezultat ima smanjenje proizvodnje mlijeka i mesa.

"Osim toga, strani trgovinski lanci vrše pritisak na prerađivače mlijeka da se smanje cijene, što bi se negativno odrazilo na primarnu proizvodnju", rekao je Usorac.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog