Republika Srpska

Grčki Parlament usvojio drugi paket reformi

Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je u četvrtak rano ujutro podršku Parlamenta za drugi paket reformi potrebnih kako bi Grčka bila u mogućnosti za dobijanje finansijske pomoći.

Prva serija reformi, koja se fokusirala uglavnom na poreze i budžetsku disciplinu, izazvala je prošle sedmice pobunu među članovima stranke Siriza i prošla jedino zahvaljujući glasovima proevropskih opozicionih stranaka.

Ovaj put nacrt zakona koji sadrži pravosudne reforme i reforme bankarskog sistema lako je prošao u Parlamentu i na kraju dobio podršku 230 zastupnika u Parlamentu, od ukupno 298 prisustnih, 63 parlamentarca su glasala protiv, a pet je bilo suzdržanih, prenosi Hina.

Trideset i šest od 149 zastupnika Ciprasove Sirize glasalo je protiv ili se suzdržalo, što je manje nego prošle sedmice, kada je usvajan prvi paket.

Ovo drugo glasanje u sedam dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijardi eura za tri godine, o čemu se Grčka načelno dogovorila 13. jula s Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Radilo se o "teškom izboru", rekao je pred Parlamentom Cipras, pozivajući poslanike da podrže reforme.

"Danas svi moramo redefinisati mogućnosti koje su pred nama, s obzirom na nove okolnosti", rekao je premijer.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog