Intervju

Nikola Pejaković Kolja: Jedina ideja za koju vrijedi dati život je Hristova ideja

Donosimo vam kratki intervju Nikole Pejakovića – Kolje, za Frontal. Razgovarali smo s Koljom o Demofestu, rock'n'roll-u, banjalučkoj sceni, životu i smrti...

Frontal: Na ovogodišnjem, 8. banjalučkom Demofestu, bili ste član žirija. Kakav utisak su na Vas ostavili mladi demo bendovi iz regiona?

Kolja: Nije bilo benda po mom ukusu, ali je bilo dobrih grupa, a izdvojio bih Rezerve iz Tučepa. Za njih sam i glasao. Post-pank bend, imaju pamtljive pjesme, jasni su i beskompromisni u nastupu, pravi demo bend.

Frontal: Vaše mišljenje o banjalučkoj rock sceni? U ''dvije-tri'' riječi.

Kolja: Pa, scena mora da se napravi, da se izmisli. Ima zanimljivih i perspektivnih grupa i muzičara, ali Banja Luka davi svoje mačiće, kao i obično. Ili se mačići odmetnu sami... Ovo je duga i komplikovana priča, nije za par riječi...

Frontal: Šta je za Vas rock'n'roll? Koliko je po Vama danas iskren, odnosno, da li postoji nešto što je simulacija rock'n'roll-a, i postoji li kompromis u njemu?

Kolja: Rokenrol je žanr. Muzika je istinita i sve što je iskreno i istinito, bilo da je rokenrol ili narodna, ima vrijednost. Laž se lako vidi i ovdje i ondje. Sve ostalo su prazne, puste priče, i naklapanja kritičara...

Frontal: Ranije ste izjavili da je prije svega duhovna strana ljudskog bića danas u velikoj krizi. Shodno tome – toliko je gluposti i života od ''jednokratnih zadovoljstava'' i zadovoljenja, možemo reći i nagonskih potreba od strane ljudi. Smrt je po Vama ''najvažnija stvar u životu koju ljudi zaboravljaju'', što neodoljivo podsjeća na filozofiju Emila Siorana – ali u XXI vijeku, a ''Grobovlasnici'' nastoje da ukažu upravo na to. Na koji način, i u kolikoj mjeri uspijevate u tome? Kako biste okarakterisali tu svijest, koju je svakako potrebno mijenjati, i koji su po vama načini promjene iste?

Kolja: Pravoslavlje je jedini odgovor i lijek za sve. Ne bih dužio i raspričavao se, jedina teorija života i ideja za koju vrijedi dati život je Hristova ideja, a pošto ovde govorimo o samoj biti, otkucaju, srži našeg života i smrti, onda je riječ – Pravoslavlje, odgovor na sve dileme i pitanja. Naravno, svako bira svoj uski put... I, jakako, svako bira svoju propast.

Frontal: Kakvi su dalji planovi kada su ''Grobovlasnici'' u pitanju?

Kolja: Svirka, samo svirka. I 4. album.

Frontal: Kada možemo da očekujemo nastup u Banjoj Luci? 

Kolja: Radimo na tome. 

 

Autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog