Republika Srpska

Raste industrija i broj zaposlenih u Srpskoj

Industrijska proizvodnja Republike Srpske porasla je u prvoj polovini godine za pet odsto u odnosu isti prošlogodišnji period, a taj trend pratilo je i povećanje broja zaposlenih u industriji.

Pozitivan učinak ostvaren je u svim sektorima industrije, a najveći rast zabilježile su firme iz oblasti vađenja rude i kamena - 13,2 odsto. U oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije rast je iznosio 5,1 odsto, dok je učinak prerađivačke industrije bio veći za 2,9 odsto.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je broj radnika u industriji u prvom polugodištu porastao za 1,3 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine. U oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije radilo je 5,1 odsto više radnika, dok je broj zaposlenih u sektoru vađenja rude i kamena i u prerađivačkom sektoru povećan za 2,9, odnosno 0,6 odsto.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je stopa rasta industrijske proizvodnje od pet odsto pozitivan signal, ali da je problematična struktura koja mu doprinosi.

Kada industrijsku proizvodnju posmatramo po sektorima, lako je zaključiti da se industrija Srpske bazira na eksploataciji prirodnih resursa. Učinak u proizvodnji i vađenju rude i kamena dobrim dijelom je povećan zahvaljujući eksploataciji sirovina koje su korišćene prilikom izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj - kaže Pavlović.

On smatra da je nedovoljna razvijenost industrijskog sektora glavni razlog za viškove električne energije koje Srpska izvozi.

Budućnost RS i BiH leži u realnom sektoru jer je to najracionalniji način kojim se povezuju sve oblasti, od prerade prirodnih resursa kojim se stimuliše zapošljavanje do potrošnje ili izvoza finalnog proizvoda - kaže Pavlović i naglašava da bi briga vlasti na stimulisanju razvoja realnog sektora trebalo da bude mnogo veća.

Rast BDP-a 1,1 odsto

Bruto domaći proizvod RS u prvom tromjesečju ove godine porastao je 1,1 odsto u odnosu na isti period lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Rast je zabilježen u oblasti građevinarstva za 6,9 odsto, umjetnosti, zabave rekreacije i uslužnih djelatnosti za 3,3 odsto, informacija i komunikacija za tri odsto, vađenju ruda i kamena, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 2,4 odsto. Pad je imala oblast poljoprivrede, šumarstva i ribolova za 3,5 odsto i prerađivačka industrija za jedan odsto.

Stope rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini

-1% - januar

3,5% - februar

5,1% - mart

0,9% - april

9,7% - maj

6,3% - jun

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog