Kultura

Dug put do rječnika

U pretprošlom broju NIN-a književnik Aleksandar Gatalica pisao je o Mihailu Pletnjovu i drugim slavnim pijanistima, pa se u njegovom tekstu našla i ova rečenica: „Sviranje na klaviru (uz nastupe simfonijskih orkestara) najvažniji je dio muzičkog izvođaštva uopšte.“

Riječ izvođaštvo iznenadila je jednog čitaoca NIN-a, Dušana Bojića. On je pitao za pojašnjenje: „Da li je ovo neki oblik od izvođenja ili šta? Ili je autor koristio neki starovremski termin, ili je to neka licentia poetica?“

Ne, izvođaštvo je normalna riječ današnjeg srpskog jezika. Izdavači se bave izdavaštvom, pronalazači pronalazaštvom, a ono što rade izvođači je izvođaštvo. Neobično je samo što te riječi nema u našim rječnicima. Biće da je to zato što ona svoju glavnu primjenu nalazi u rječniku muzičke kritike, dakle u užem stručnom kontekstu. Muzika je reproduktivna umjetnost: ništa ne vrijedi da kompozitori komponuju ako nema izvođača da to izvedu.

Jezik ima stotine hiljada riječi, i neizbježno je, čak i za one koje su poduže u upotrebi, da poneka od njih izmakne leksikografima. Pogotovu to važi za nova značenja. Čitalac V. Lepojević čuo je na televiziji da ne znam kakve starlete „nose cipele sa visokim platformama“ i nije razumio šta to znači. Nisam ni ja, ali sam naslutio da je to jedno od onih značenja koja znaju samo žene. Svi rječnici koje sam pogledao, i naši i strani, navodili su za platformu one tri definicije koje svi znamo: (1) ravno, uzdignuto mjesto, podijum, (2) ulazni dio u vozilu javnog saobraćaja (zadnja, prednja platforma), (3) osnovna programska načela nekog političara ili stranke (sjećamo se koliko smo raspravljali o platformi za Kosovo i Metohiju). 

O cipelama ni riječi. Onda sam pozvao prvu koleginicu koje sam se sjetio i odmah mi je objasnila: „platforma“ je debeli kožni, plastični ili drveni umetak ispod đona, na koji se plus dodaje i štikla, jer je nazmislivo da elegantna žena hoda sa stopalima u horizontalnom položaju. Tek kasnije sam na „Guglu“ otkrio da je porijeklo u engleskom izrazu platform shoes. To četvrto značenje imenice platforma sigurno će se jednog dana pojaviti i u našim rječnicima, ali ne pitajte kada, jer kod nas rječnici ne izlaze baš tako često. 

Izvor: Nin
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog