Republika Srpska

Otpremnine političara i običnih radnika: Jedna nula više za političare

Političari sa državnog nivoa, skrojili su zakon po svojoj mjeri i za otpremninu računaju šest svojih plata.

Dok javnost još bruji o njihovim otpremninama od oko 28.000 maraka, učiteljice, ili medicinske sestre, nakon 40 godina radnog staža, u prosjeku dobiju oko 3.000 maraka, javlja ATV.

U Savezu sindikata tvrde da nemaju ništa protiv poštovanja Zakona, ali se kako kažu, tako bezobrazni, moraju mijenjati.

“Stalno čujemo da se poštuju propisi i zakonski akti. Slažem se da treba poštovati propise, i propise treba kreirati tako da budu na strani radnika. Ali treba i ostalim ljudima omogućiti da imaju pristojne plate od kojih mogu živjeti”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

U realnom sektoru brojke su još manje. Pekari, moleri ili trgovici u penziju odlaze sa svega 1000 maraka u džepu.

“Privrednici to ne ističu kao problem pri poslovanju i kao veliko operećenje, jer sam iznos, odnosno te tri prosječne plate, i nije tako strašan za poslodavce”, izjavio je  Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Dok na zakonski regulisanu otpremninu mogu da računaju radnici u telekomu, pošti ili Upravi za indirektno oporezivanje, oni iz “Kosmosa”, “Famosa” ili “Jelšingrada” koji nemaju čak ni platu, o otpremnini i ne razmišljaju.

“Za 70 odsto radnika u privredi  pitanje je da li dobiju otpremninu uopšte i ako je dobiju ona kasni. I to što kasni je oko 1.500 -2000 maraka. Ostali dobiju odmah zato šte se zadužujemo da bi političari dobro živjeli”, rekao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog