BiH

Centralna banka BiH: Svaki fening pod strogom kontrolom

Jedan od osnovnih zadataka Centralne banke (CB) BiH je da stavlja i povlači iz opticaja domaću valutu - konvertibilnu marku.

Taj posao uključuje stavljanje i povlačenje iz opticaja novčanica i kovanica uz strogo pridržavanje karensi borda.

CB BiH izdaje i organizuje štampanje novčanica i kovanje novca te utvrđuje njihovu apoensku strukturu i osnovna obilježja. CB je jedini subjekt u BiH koji se može baviti nabavkom, izradom i izdavanjem domaće valute. Ona pušta u opticaj novčanice i kovani novac posredstvom svojih glavnih jedinica i komercijalnih banaka. Komercijalne banke vrše snabdijevanje gotovim novcem realnog sektora, stanovništva i drugih subjekata. CB obezbjeđuje redovno snabdijevanje komercijalnih banaka gotovim novcem posredstvom trezora glavnih jedinica u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru i filijale u Brčkom, te zamjenjuje novčanice i kovani novac koji je neprikladan za promet.

Izrada novca

Nastanak novčanica i kovanog novca, u slučaju izmjena postojećeg ili novog dizajna, započinje izradom idejnih skica prema apoenskoj strukturi. Taj posao obavljaju ovlašćene organizacije za izradu novčanica i kovanog novca u BiH i inostranstvu ili biva raspisan konkurs za izradu skica. Nakon usvajanja idejnih skica, CB BiH povjerava ovlašćenim organizacijama izradu definitivnih crteža, odnosno modela. CB poslije izbora definitivnih crteža utvrđuje osnovna obilježja novčanica i kovanog novca, a dizajn odobrava Predsjedništvo BiH.

Izradu potrebnih količina novčanica i kovanog novca CB planira u skladu s projektovanim potrebama opticaja i stanja zaliha gotovog novca u trezorima.

Prilikom svake izrade novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kroz ugovor s odabranom ovlašćenom kompanijom precizno se definišu svi elementi koji obezbjeđuju kontinuirano ostvarivanje osnovnog cilja CB BiH u pogledu kvaliteta, vijeka trajanja i zaštite gotovog novca od falsifikovanja - istakli su u CB BiH.

Zaštita novca

Banka definiše kvalitet i tehničke karakteristike papira, boja za štampanje, načina štampe i nivoa zaštitnih elemenata novčanica, te kvaliteta metala, odnosa metala i tehničkih zahtjeva za izradu kovanog novca.

U toku procesa pripreme i proizvodnje gotovog novca CB BiH vrši kontinuirani monitoring pojedinačnih faza proizvodnje u cilju ispunjenja tehničkih i kvalitativnih zahtjeva i sprovodi detaljne bezbjednosne mjere u postupku izrade gotovog novca - navode u CB.

Novčanice sadrže četiri različita stepena zaštite - zaštitna obilježja za javnost koja se mogu provjeriti bez opreme, zaštitna obilježja za stručna lica vidljiva uz pomoć odgovarajuće opreme, mašinski čitljiva obilježja koja prepoznaju uređaji za brojanje i sortiranje i zaštitna obilježja koja su namijenjena isključivo za provjeru na uređajima u CB.

Kontinuirano unapređenje zaštitnih obilježja u skladu s tehnološkim standardima jedan je od stalnih poslova CB BiH. U proteklom periodu određena zaštitna obilježja na novčanicama su zamijenjena drugim, prvenstveno s ciljem poboljšanja kvaliteta, odnosno trajnosti ovih obilježja, njihovog lakšeg prepoznavanja u javnosti, a naročito kako bi se onemogućilo njihovo falsifikovanje, prateći pri tome najnovija dostignuća iz ove oblasti - istakli su u CB BiH navodeći da je važno da stanovništvo bude upoznato sa zaštitnim obilježjima novčanica kako bi se njihovom provjerom mogli uvjeriti u autentičnost.

Zamjena novčanica i kovanica

Zamjena oštećenih novčanica i kovanog novca obavlja se u skladu s Pravilnikom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke i novčanicama efektivnog stranog novca koji je nepodoban za opticaj. U slučaju kada podnosilac predoči više od 60 odsto novčanice zamjena se obavlja posredstvom komercijalnih banaka u punom iznosu i bez naknade. CB BiH preuzima te novčanice od komercijalnih banaka i obavlja njihovu zamjenu u punom iznosu i bez naknade.

Samo u slučaju zamjene kada se predoči 60 odsto i manje novčanice, a da podnosilac može dokazati da su dijelovi koji nedostaju uništeni, zahtjev za zamjenu se na propisanom obrascu podnosi Centralnom uredu CB BiH u Sarajevu ili Glavnoj banci Republike Srpske CB BiH u Banjaluci gdje se procjenjuje autentičnost novčanice i utvrđuje da li postoji osnov za potpunu ili djelimičnu kompenzaciju - objasnili su u CB BiH.

Godine izdanja i povučeni novac

Od osnivanja CB BiH novčanice su, u zavisnosti od potreba apoenske strukture, izrađene u godinama izdanja: 1998, 2002, 2007, 2008, 2009, 2012, a kovani novac u godinama izdanja: 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011. i 2013.

Radi praktičnije upotrebe kovanog novca iz opticaja su povučene novčanice apoena 50 feninga (prestala da bude zakonsko sredstvo plaćanja 31. marta 2003. godine), jedna KM (31. decembar 2008) i pet KM (31. decembar 2009).

Zamjena navedenih novčanica se obavlja posredstvom komercijalnih banaka do 31. decembra 2017. godine - istakli su u CB BiH.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog