Vijesti

Slobodan Vuković iz Laktaša – prvi rendžer iz BiH

Uz dva do pet sati sna dnevno, sa rancem na leđima teškim i do 60 kilograma, često puta gladan i izmoren, vojnik Slobodan Vuković iz Laktaša uspješno je prošao najzahtjevniju obuku Vojske SAD-a u kojoj je postao rendžer, i postao prvi vojnik iz BiH kome je to pošlo za rukom.

Pukovnik Skot Miler, vojni ataše američke ambasade u Sarajevu, koji je na svečanoj ceremoniji u kasarni Kozara u Banjaluci Vukoviću okačio rendžerski bedž, kaže da je tokom cijele obuke, koja je trajala od aprila do jula, držao palčeve da će barem jedan od trojice vojnika iz BiH uspjeti proći kurs.

“Većina kandidata koje šaljemo iz Američke vojske su već podoficiri i oficiri. Malo je tu običnih vojnika. A vojnik Vuković je svaku fazu prošao iz prvog pokušaja, kroz sve etape i zasluženo je prvi rendžer kojeg imate u BiH”, rekao je on. I sam rendžer, Miler kaže da dobro zna kroz šta je Vuković morao proći. Ipak, dodao je da je dobijanje same značke lakši dio.

“Najteži zadatak rendžera je da svaki dan dokazujete da ste zaslužili rendžersku značku”, rekao je on.

Kada je Vuković počeo kurs, bilo je ukupno 375 kandidata iz Amerike i ostatka svijeta. Obuku ih je završilo tek 161. Kaže da je poseban pritisak što vas u svakom trenutku mogu izbaciti ako ne prođete određenu fazu obuke. Svjedočio je, kaže, kako su kandidati otpadali i 60 dana nakon početka obuke, iako su već prošli najteži i najizazovniji dio.

“Najteže od svega je fizički napor koji je prisutan cijelo vrijeme. 90 odsto vremena ranac je na leđima sa svom opremom a tu i mentalno morate biti jaki zato što se Amerikanci trude da to dočaraju kao stvarnu situaciju. Tereni su od planinskih, močvarnih, ravni, pjeskoviti pustinjski. Ma, prošli smo sve”, naglasio je on.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog