Vijesti

Umjesto razlika koje nas razdvajaju - sličnosti koje nas spajaju

U ovoj zemlji se non-stop potencira na razlikama. Počevši od etničke pripadnosti, preko novčanih primanja, religije, poslova, obrazovanja i tako dalje. U ovom tekstu vam nećemo pričati o tome. U ovom tekstu ćemo vam pričati o stvarima koje nas spajaju, stvarimo po kojima smo svi u BiH i u cijelom svijetu identični.

Džordž Karlin, pokojni američki stand-up komičar i društveni kritičar, izdvojio je nekoliko stvari po kojima smo svi slični, a bilo bi dobro da se svi u BiH prisjete ovoga kada počnu da pričaju o vječitoj temi - razlikama. 

Naime, da li ste nekada pogledali na sat, spustili ruku (ili telefon) i odmah nakon toga shvatili da nemate pojma koliko je sati? Pogledali ponovo, pa ni nakon toga niste zapamtili? Samo da vas u tom trenutku niko od prolaznika ne pita za vrijeme.

Da li ste primijetili kako nekad tokom čitavog dana, recimo srijede, vi mislite da je četvrtak? I to vam se dešava ponovo i ponovo, tokom čitavog dana. Sljedeći dan budete u pravu! 

Jeste li nekada ušli u jednu od prostorija u vašoj kući i niste se mogli sjetiti zašto ste ušli u tu prostoriju? Nešto ste trebali, ali... isparilo je već...

Sjetite se kada ste sjedili u vozu, na željezničkoj stanici i gledali kroz prozor u drugi voz. Jedan od ta dva voza počinje da se kreće, a vi niste sigurni koji je to. Hm...

Da li ste ikada pokušali da dignete čašu ili kofer za koji ste mislili da je pun, ali on nije bio. Makar na djelić sekunde ste pomislili da ste veoma snažni, zar ne?

Kada pokušate reći nekome da ima malu mrlju od hrane ili kreme na jednom obrazu, on nikada ne pogodi pravi obraz i uvijek krene da se briše po pogrešnom. Tačno?

Jeste li primjetili kako vam lice užasno izgleda kada se ogledate u toaletu koji ima fluorescentna svjetla? Čini vam se da se na licu ocrtala svaka bora, bubuljica, ožiljak, mrlja koju ste imali od rođenja? Prvo na što pomislite je da morate odmah otići odatle!

Kada hodate zagrljeni sa momkom ili djevojkom, jedno od vas mora promijeniti hod, zar ne? Muškarci i žene ne hodaju isto. Ili kada hodate uz stepenice i mislite da ima još jedna stepenica, pa zakoračite. Neprijatno, je l' tako? Ista stvar kada silazite niz stepenice. Mogli bi se zakleti da je postojala još jedna stepenica!

Da li vam se ikada kihalo dok ste vršili malu nuždu? Izgleda pomalo zastrašujuće. Ali ne brinite ništa, ljudi ne mogu ove dvije stvari raditi u isto vrijeme.

Autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog