Intervju

Mladen Bosić: Dodik vodi u izolaciju

Lider SDS-a o izjašnjavanju građana o Sudu i Tužilaštvu BiH i optužbama SNSD-a. Referendum čist avanturizam, ne vjerujem da će ga biti.

Odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH rizičan je potez predsjednika RS Milorada Dodika, koja može Srpsku odvesti u još dublju izolaciju. Ne vjerujem da će referenduma biti, a iza inicijative se krije strah aktuelne vlasti od najavljenih istraga kriminala.

To je u intervjuu, za "Novosti", izjavio lider SDS-a Mladen Bosić, koji tvrdi da je odluka o referendumu "Dodikova politička igra i čisti avanturizam".

- Takav rizičan potez vidim kao izraz straha od najavljenih istraga iz Tužilaštva BiH o Bobar banci i Robnoj kući "Boska", jer se radi o međuentitetskom i međudržavnom kriminalu.

* Dodik tvrdi da je referendum zbog neprocesuiranja zločina nad Srbima i podizanja optužnica mahom protiv Srba?

- To za optužnice je apsolutno tačno. Ali, postavlja se pitanje zašto su protekle četiri godine od inicijative o istom referendumu, koju je Dodik povukao, o svemu tome ćutali i zašto Dodik nije zaustavio inicijativu svog tadašnjeg ministra u Savjetu ministara BiH, Nikole Špirića, da se povećaju sredstva Tužilaštvu BiH za procesuiranje ratnih zločina, ali ne i za procesuiranje kriminala i korupcije.

* Koji su vam argumenti kad tvrdite da je vlast SNSD-a uvela RS u duboku ekonomsku krizu? 

- Da li je odgovorna politika opljačkati RS, zaštititi kriminalce, napraviti RS najsiromašnijim dijelom u Evropi, zadužiti generacije da vraćaju dugove, uništiti javna preduzeća, napraviti katastrofu u zdravstvenom sistemu, omogućiti tajkunima da iz RS iznesu stotine miliona, uništiti privredu i poljoprivredu i uz sve to dovesti RS u izolaciju?

* Nakon sastanka sa premijerom Vučićem, predsjednik RS Dodik je rekao da referenduma neće biti ako se ispune zahtjevi za reformu pravosuđa... 

- Šokantno je što smo posle tog sastanka saznali da se, prije odluke u NS RS, Dodik nije konsultovao o referendumu sa Srbijom koja je za nas najvažniji garant Dejtonskog sporazuma. Na sjednici Skupštine je utvrdio da se konsultovao sa relevantnim faktorima po ovom pitanju. Ispada da Srbija nije za RS relevantan faktor. Dodik u Vučiću pokušava da nađe izlaznu strategiju. Kao, odustajemo od referenduma zato što to od nas traži Srbija.

* Kako ocjenjujete rad Suda i Tužilaštva BiH i zahtjeve porodica poginulih iz RS za pravednija suđenja?

- Niko nije zadovoljan tim radom i toga su svjesni i oni iz međunarodne zajednice koji su napravili ovakav nakaradan pravosudni sistem.

* Vrh SNSD optužuje predstavnike SDS za izdaju interesa RS u Sarajevu...

- To je odraz straha koji imaju od odgovornosti koju neće moći izbjeći. Hvata ih paranoja zato što više ne kontrolišu i institucije u Sarajevu. Bez argumenata optuživati opoziciju iz RS da je izdajnička samo je još jedan odraz "čudnog" stanja u kojem se nalaze aktuelna vlast i njen vođa.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog