Svijet

Mogerini: Ako zatvorimo kapije izbjeglicama, nismo više Evropa

Evropska sekretar za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Federika Mogerini izjavila je da je Evropa suočena s najvećom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata i da evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice, jer, kako je rekla, ako se to dogodi “nismo više Evropa”.

Nijedna zemlja, ističe, ne može se sama suočiti s ovim izazovom, i svaka država mora obaviti svoje dio, kako bi zajedno svladali izazov.

“Potreban je odgovor EU, koji zahtjeva saradnju na najvišoj raini država Unije s partnerima. Spremni smo povećati našu podršku i finansijsku pomoć i našim partnerima pomoći u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj dio posla u svladavanju krize”, poručila je Mogerini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard.

Suviše često, prema njenim riječima, je evropska debata o migraciji bila povezana s pripisivanjem krivice.

“Umjesto da međusobno pripisujemo krivicu trebali bi raditi na zajedničkom riješenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi bježe od rata, siromaštva. Ne radi se ovdje o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Evropske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice. Ako se to dogodi nismo više Evropa”, smatra Mogerini.

Ona je ocjenila da će svladavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu.

“EU i zemlje zapadnog Balkana dijele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvjereni smo da možemo zajedno dijeliti i evropsku budućnost”, poručila je Mogerini.

Izvor: nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog