Region

Referendum o podršci ustaškom pozdravu “Za dom spremni”

Hrvatska stranka prava /HSP/ smatra da se građani na referendumu trebaju izjasniti o podršci ustaškom pozdravu “Za dom spremni”.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb navodi da njegova stranka podržava javnu raspravu o spornom pozdravu te da “u slobodnoj Hrvatskoj nema mjesta verbalnom deliktu”.

Na ovaj način, HSP se pridružio katoličkim biskupima i javnim djelatnicima koji su se nedavno putem peticije založili za ozvaničenje ustaškog pozdrava u Vojsci Hrvatske, što je izazvalo burne negativne reakcije u regionu.

HSP-u i hrvatskoj desnici smeta film “Petnaest minuta – masakr u Dvoru”, koji naziva “velikosrpskom propagandom”.

Potpredsjednik stranke Pejo Trgovčević traži da se Ministarstvo kulture Hrvatske oglasi i objasni zašto je finansiralo taj film, nedavno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu i na Radio-televiziji Srbije.

“Taj film direktno, preko glumaca iz Srbije i generala Novakovića, optužuje Hrvatsku vojsku i branitelje za taj gnusni zločin”, kaže Trgovčević.

On tvrdi da 8. avgusta 1995. u poslijepodnevnim satima, kada se zločin dogodio, Hrvatska vojska nije bila na tom području, ali ne objašnjava ko je onda počinio zločin nad srpskom izbjegličkom kolonom.

HSP namjerava da sa Ružom Tomašić, poznatom po svojim antisprskim stavovima, formira koaliciju – navode hrvatski portali.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog