Republika Srpska

Zaobišlo nas: U RS još nema smanjenja cijena goriva

Iako cijena nafte na svjetskom tržištu nastavlja da pada, vozači kod nas još ne osjećaju taj efekat u svojim džepovima. Uprkos najavama datim još prije 20-tak dana, da će uskoro točiti jeftinije gorivo- cijene na većini pumpi u Srpskoj skoro su nepromijenjene. Pojedini distributeri snizili su cijenu po litru za 2 do 3 feninga, ali vozačima je to slaba vajda.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima poručuju da smo, uprkos tome i dalje najjeftiniji u regionu. Do dodatnog pojeftinjanja će doći, ali kažu, vozači će morati još malo da se strpe.

“Imali ste priku da vidite da su vršene određene koprekcije i biće ih još u zavisnosti koliko je koji distributer u prethodnom peridu snizio cijenu”, kaže predsjedavajući iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima.

U Pokretu potrošača napravili su svoju analizu – ništa se kažu nije promijenilo. Cijena bezolovnog benzina bi, po toj računici trebalo da bude do 1,73 ali na pumpama je i 20 feninga skuplji. Kako se radi o slobodnom tržištu to je dozvoljeno,pa uprkops svjtskom pojeftinjenju, domaći prodavci drže cijenu i tako, smatra Dragovan Petrović,dobro zarađuju.

“Činjenica je da kad skoči cijena na svjetskim berzama brzo dižu cijene, tvrdeći da imaju zalihe, a kad ide dole, tvrde da nemaju zalizhe i ne mogu brzo da idu dole”, kaže Petrović.

Radi se smatra Petrović o prećutnom monopolu, koji odgovara distributerima. Taj monopol se, kaže ne može razbiti jer se ne radi o poremećaju na tržištu. Isto poručuje i premijerka Željka Cvijanović.

“Ne možemo ništa učini jer je slobodno tržiše i pravila ne diktira Vlada. Možemo samo reagovati na cijenu, a sve ostalo je prepušteno tržišnoj utakmici”, kaže premijerka Cvijanović.

Tom logikom, Zakon o regulisanju cijena koji je usvojen još 2009. godine vozačima je beskoristan. Zakon predviđa neposrednu kontrolu cijena radi sprečavanja monopolskog formiranja cijena- što u ovom slučaju, tvrde nadležni nije slučaj. Zbog toga se vozači, bez obzira na svjetske cijene nafte, mogu nadati samo dobroj volji domaćih distributera.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog