Republika Srpska

Banjalučka Toplana se zadužuje za novih osam miliona KM

Skupština grada Banjaluka dala je saglasnost za izdavanje garancije grada za kreditno zaduženje preduzeća “Toplana” od 7.800.000 KM.

Prema ovoj odluci, trajanje zajma je do 60 mjeseci, sa promjenljivom kamatnom stopom od 5,4 odsto. Grad će, kao garant zajma, korisniku garancije Fondu za razvoj i zapošljavanje Srpske obezbijediti mjenice.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je grad samo garant za zajam i da to neće uticati na gradski budžet ukoliko preduzeće bude redovno plaćalo svoje obaveze.

“Davanje ovog garanta je pokušaj da `Toplana` spremno uđe u narednu sezonu grijanja, te da obezbijedi određene količine mazuta”, rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je stanje u ovom preduzeću teško i da sistem trenutno nije održiv jer ima 150 miliona KM gubitaka.

“Te gubitke grad je preuzeo prije tri godine. Uz razne napore uspjeli smo da uštedimo 16 miliona KM, ali to ni izbliza nije dovoljno da se preduzeće stabilizuje u potpunosti”, napomenuo je Gavranović.

On je dodao da je jedino rješenje da grad učini i dodatne napore, jer bi u slučaju da ovakvo preduzeće proglasi stečaj značilo da veliki broj građana Banjaluke, ali i vitalnih institucija dočeka zimu bez gradskog grijanja.

Direktor preduzeća “Toplana” Mićo Milovanović rekao je da ovo preduzeće ima dovoljnu količinu mazuta za normalan početak sezone.

“Novac dobijen na osnovu zajma biće utrošen za izmirivanje prenesenih obaveza, ali i za nabavku količine mazuta koja će biti dovoljna za normalno grijanje najmanje do kraja januara naredne godine, u zavisnosti od toga kolika će biti temperatura vazduha”, naveo je Milovanović.

On je istakao da su periferne kotlovnice koje energiju proizvode iz biomase, izgrađene prošle godine, bitno doprinijele uštedama u radu ovog preduzeća, jer je megavat toplotne energije dobijen iz biomase duplo jeftiniji u odnosu na megavat energije dobijen iz mazuta.

“Osim tih ušteda, uz drugačiji rad i ponašanje u `Toplani` u protekle tri godine ušteđeno je 16 miliona KM”, istakao je Milovanović.

On je naveo da je sa sadašnjim stanjem u preduzeću i okolnostima u kojima se ono nalazi nemoguće ostvariti pozitivan poslovni finansijski rezultat, ali da je veoma značajno to što je u prvoj polovini ove godine ostvaren najmanji poslovni gubitak u odnosu na isti perid prethodnih nekoliko godina.

“U prvoj polovini 2012. godine gubitak je bio oko 11 miliona KM, dok je za isti period ove godine gubitak manji od tri miliona KM”, naveo je Milovanović.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Banjaluka usvojen je i prijedlog odluke o izmjeni Odluke o taksi prevozu na području grada Banjaluka, kojom je prolongirana odluka da samostalni i taksi prevoznici boju auta moraju uskladiti sa ovom odlukom.

Usvojen je i prijedlog odluke o kablovskoj kanalizaciji za komunikacijske kablove, kojom je definisan način izgradnje, održavanja i korišćenja ove kanalizacije, kao i davanje u zakup javnih površina radi njene izgradnje.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog