Republika Srpska

Skoko: ERS će podnijeti zahtjev za poskupljenje struje

"Očigledno je da je cijena električne energije za TE Gacko nedovoljna za ozbiljnija investiciona ulaganja i očigledno postoji potreba da se izvrši korekcija cijena unutar Republike Srpske. Elektroprivreda RS još uvijek nije zauzela jasan stav, ali će najvjerovatnije podnijeti zahtjev za povećanje cijena struje Regulatornoj komisiji za energetiku“, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Maksim Skoko na današnjoj konferenciji za medije u Trebinju.

Ovom prilikom on je objasnio zbog čega je Elektroprivreda Srpske u nekoliko navrata kupovala struju u ovoj godini.

Kada dođe do neplanskih, tzv. havarijskih, ispada termoelektrane, u situaciji smo da kupujemo električnu energiju. Neplanski ispad jedne termoelektrane predstavlja 30 posto energije manje u sistemu RS, tako da bi ispoštovali ugovore o snabdijevanju u obavezi smo da u tom momentu izvršimo nabavku električne energije i omogućimo snabdijevanje svakog potrošača u RS u svakom momentu – rekao je Skoko i dodao da će svaki put kada tehnološki uslovi budu zahtijevali da se obezbijedi stabilnost sistema oni ponovo nabavljati električnu energiju.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini ERS je kupila količinu električne energije u iznosu od jedan posto od svoje ukupne godišnje proizvodnje, a jedini kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je najniža cijena.

Radi se o havarijskoj energiji koja je na tržištu uvijek skuplja od ostale energije, a od svih sistema iz okruženja najviše količine se kupuju iz Elektroprivrede Srbije i „Interenerga“ – naveo je Skoko.

Kako dodaje, ERS je struju kupovala i za potrebu snabdijevanja domaćinstava koja se nalaze u rubnim područjima u susjedstvu ostalih elektroprivrednih sistema, tamo gdje je topografija mreže takva da ne mogu da obezbijede snabdijevanje iz matičnog sistema, kao i po nalogu nezavisnog operatora sistema.

ERS je jedna od tri balansno odgovorne strane u elektroenergetskom sistemu BiH i kao takva u slučaju neželjenih odstupanja mora da postupi po nalozima nezavisnog operatora sistema i da izvrši nabavku električne energije – istakao je Skoko.

Na pitanje o aktuelnoj situaciji u TE Gacko, Skoko tvrdi da je ona uspjela da prevaziđe situaciju sa otkrivkom i ugljem, te da „ovih dana stabilno radi sa proizvodnjom od 92 posto“.

Spekulacije po pitanju prestanka proizvodnje nisu tačne, jer mi smo kao uprava prije par dana donijeli elektroenergetski bilans za naredne tri godine i u sve tri godine je TE Gacko viđena da radi u punom kapacitetu. Narednu godinu je planirano da se proizvede 1.600 GWh električne energije – tvrdi Skoko.

Smatra da će dodatne poteškoće u proizvodnji električne energije ERS-u napraviti HE Dubrovnik čija će revitalizacija agregata umjesto predviđenih pet mjeseci izgleda potrajati duže.

HE Dubrovnik na posredan način utiče na nedostatak električne energije. Nerad jednog agregata u Dubrovniku utiče na fizički obim proizvodnje ERS-a. Mimo tog planiranog perioda od pet mjeseci prije par dana smo obaviješteni da će završetak revitalizacije biti prolongiran za 45 dana, a ni to nije konačan ishod, tako da će ERS do kraja godine suočiti sa dodatnim poteškoćama – rekao je Skoko.

On je najavio da će u narednim mjesecima ERS početi da nabavlja i preprodaje struju, kao što već rade sistemi iz okruženja, i tako „ubirati značajan profit kroz trgovinu električnom energijom“.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog