Vijesti

Ministarstvo prosvjete i kulture RS: Stipendije za studente obnavljače

Portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS Milovan Šnjira najavio je da su na posljednjoj sjednici Vlade odobrene stipendije za studente obnavljače u trajanju od pet godina, dok će obnavljanje godina biti omogućeno do 20 puta, u ime studentske borbe za očuvanje dejtonskih tekovina i akcionih planova za očuvanje Republike Srpske i Dejtona, s obzirom da smo u godini u kojoj se obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtona.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS odlučilo je subvencionisati studente obnavljače sa godišnjom stipendijom u iznosu od 2000KM koja će zamijeniti dosadašnje stipendije Ministarstva za najuspješnije studente u RS.

Iz ministarstva su danas  najavili odgovor studentskim zahtjevima za smanjenjem predviđene školarine za studente koji obnavljaju godinu, kao i pitanja o studentima koji upisuju apsolventski staž.

''Odlučili smo da redefinišemo svoje stavove, nakon razgovora sa studentskim predstavnicima iz Unije studenata RS, Studentskog Parlamenta, SNP 1389, Otačastveni pokret Obraz i Oštrom nulom. Studentski predstavnici nisu krili iznenađenje ali i zadovoljstvo predviđenim mjerama koje bi uskoro trebalo da stupe na snagu.''- istakao je Šnjira.

Mario Ćumurović ispred Studentskog parlamenta naglasio je da je vrlo bitno to što se sporazumno i mirno došlo do saglasnosti institucija RS i studentskih patrio...predstavničkih organizacija, jer je sam datum kada su ishitreno najavljeni protesti – veoma diskutabilan i osjetljiv.

''Mi kao odgovorni predstavnici studentske populacije smo previše ishitreno reagovali, najavivši mogući protest za 5. oktobar 2015., izuzetno konotativan datum koji bi nas u eventualnom dopunjenim izdanjima knjiga Stefana Karganovića mogao svrstati u listu izdajnika Republike Srpske, a mi smo baš suprotno, borci za status Srpske'', ističe Ćumurović. 

Takođe, dogovorom između ministarstva i studentskih predstavnika, predviđeno je da se već od sljedećih izbora za rukovodstvo Unije studenata RS, isto bira u NS Republike Srpske na prijedlog Vlade RS, da bi se obezbijedilo nezavisno djelovanje studentskih predstavnika. 

Autor: Frontal (po uzoru na Njuz.net)
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog