Intervju

Član Anonimusa iz BiH ekskluzivno za Frontal: Ujedinimo se protiv zajedničkog neprijatelja!

Anonimusi predstavljaju grupu pojedinaca i globalni pokret nastao kao internet fenomen. Grupa je nastala 2003. godine i vodi porijeklo sa foruma 4chan. U ovom trenutku član Anonimusa može biti bilo ko i u tome je čar i moć distributivnog identiteta.

U Bosni i Hercegovini su došli u žižu javnosti kada su postavili video klip na youtube-u u kojem proglašavaju rat svim teroristima u BiH. 

Mi smo razgovarali sa članom Anonimusa koji za sebe tvrdi da je najviše uticao da se hakerski fokus ove grupe usmjeri na BiH. 

Ko su tačno Anonimusi, samo internet pokret ili u tome ima nešto više? 

Anonimusi su slabo organizovana međunarodna mreža aktivista i hakera. Okupljeni smo na internetu, pa stoga nemamo centralizovanu komandnu strukturu, i ona ne funkcioniše na naređenjima, nego na idejama. U stvarnosti, hakeri Anonimusa su dobro poznati ovoj regiji, a nadamo se da ćemo postati dobro poznati i u BiH, napadajući sajtove džihadista. Pozivamo sve ljude koji su pismeni u programerskom smislu, da nam se pridruže i da udružimo snage. U osnovi, i ljudi koji nisu informatički pismeni mogu da nam se pridruže, jer ćemo im obezbijediti hakerske vodiče za početnike. Naše društvene akcije se zasnivaju na javnim demonstracijama poput “Milionskog marša” 11.5., gdje su Anonimusi širom svijeta protestovali protiv masovnog i vanzakonskog “nadgledanja”, surovosti i eroziji ljudskih prava. Prepoznatljivi smo po Gaj Foks maskama personifikovanim u filmu V for Vendetta (V za osvetu). Borimo se i protiv korupcije i zauzimamo se za žrtve neobzirnih vlada i multinacionalnih korporacija. Otvoreni smo za sve etničke grupe i religije koje teže borbi protiv terorizma, korupcije i ugrožavanja ljudskih prava, uopšte. 

Zašto ste anonimni?

Anonimni smo i  zato što nas se moćnici plaše. Koristiće sve moguće metode koje posjeduju da nas skinu sa interneta i ulica. Transnacionalne grupe koje su povezane zajedništvom predstavljaju snažno oružje. Maske koristimo kako bi zaštitili naše identitete jer smo svjesni tehnika nadgledanja odnosno špijuniranja kojima se služe obavještajne službe. 

Koliko meta imate u Bosni i Hercegovini i možete li nam reći nešto više o tome?

Ne možemo otkrivati koliko meta imamo u BiH. Kako ovdje, tako i u drugim bivšim jugoslovenskim državama, Anonimusi će djelovati kako sam već naveo i radiće u ćelijama kako bi ispunili svoje misije. Imamo zajedničke vrijednosti koje objavljujemo na svojim sajtovima, ali ne možemo disciplinovati pojedince koje tvrde da su pripadnici Anonimusa, ali rade izvan naših ciljeva i metoda.

Takođe, postoji centrala organizacije koja može uticati na odabir hakerskih meta, ali ove mete se uobičajno kristališu u pojedinačnim državama. Anonimusi su posebno aktivni u zemljama koje pripadaju engleskom govornom području. 

Koji su vam instrumenti borbe, samo internet ili…?

Internet i mirne demonstracije. Internet će širiti vijesti. Napominjemo svu našu braću da ne gutaju otrov koji se širi mainstream medijima koje opet kontrolišu korporativni interesi ili vlade. Ali, isto tako, ohrabrujemo ljude da podrže naše udružene proteste širom svijeta. 

Još želim dodati da mi ne podržavamo bilo kakvo nasilje, kako naše, tako i policijsko. Ali, kao što sam rekao, ne možemo kontrolisati sve i svakoga i nismo odgovorni za postupke onih koji stave masku Gaj Foksa i nazovu sami sebe pripadnikom Anonimusa. 

Koja vam je najveća operacija u BiH i koliko vas ima u našoj zemlji?

Najveću operaciju imali smo prošle sedmice. To je bio dio uspješne svjetske borbe protiv Daesh-a. 

U BiH nismo mnogobrojni, ali ćemo biti uporni i pokazati ljudima da se možemo ujediniti protiv zajedničkog neprijatelja, a nadamo se da ćemo ubrzo uspostaviti Anon Legion i ovdje.  

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog