Svijet

Turska srušila ruski vojni avion na granici sa Sirijom (VIDEO)

Turska je oborila ruski vojni avion jer je, kako je saopšteno, letjelica povrijedila njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom. Rusko ministarstvo negira da je njihov Su-24 ušao u vazdušni prostor Turske. Piloti su se katapultirali ali se o njima za sada ništa ne zna.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najvjerovatnije tako što je gađan sa zemlje.

Ministarstvio odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi Tas.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV. Nalazio se na visini od 6.000 metara, a turski vojni izvori navode i da je bio upozoren prije nego što je oboren.

Rusko ministarstvo je saopštilo da su piloti uspjeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

Prethodno su turski mediji javili da su turski lovci F-16 oborili vojni avion nepoznatog porijekla koji je povrijedio njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom.

Neimenovani turski vojni zvaničnik je rekao da su turski avioni oborili mlaznjak i napomenuo da se za sada ne zna kojoj zemlji pripada taj avion, te da se radi na utvrđivanju tih činjenica, prenijele su svjetske agencije.

Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku kojie je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

Davutoglu je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog