Region

Hrvatska okupila lidere zemalja jugoistočne Evrope, stigao i Bajden

U Zagrebu počinje regionalni sastanak procesa Brdo-Brioni koji okuplja lidere zemalja jugoistočne Evrope.

12:30 - U Zagrebu je počeo regionalni sastanak Brdo-Brioni. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je na samit gdje ga je dočekala grvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ovo je prva zvanična posjeta Nikolića Hrvatskoj od kada je postao predsjednik.

Uoči samita američki potpredsednik Džozef Bajden sastao se s predsjednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

 09:00- Sastanku, koji organizuju predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovaće svi lideri zemalja jugoistočne Evrope. Počasni  gosti su američki potpredsjednik Džo Bajden, predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk i austrijski predsjednik Hajnc Fišer.

Bajden je u Zagreb stigao avionom "Airforce 2" sa sa suprugom. Na aerodromu Plesu dočekao ga veliki broj  novinara uz dosad neviđene mjere obezbjeđenja.

Nakon sedam godina ovo je prva posjeta nekog tako visokog gosta iz SAD-a Hrvatskoj.

Na sastanak dolazi tročlano predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, srpski predsjednik Tomislav Nikolić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica samoproglašenog Kosova Atifete Јahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Protokolom Nikolićeve posjete Zagrebu predviđen je i susret sa predsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Miloradom Pupovcem i Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem

Nakon sastanka novinarima će se obratiti Grabar-Kitarović, Pahor, Bajden i Tusk, a biće predstavljeni i zajednički zaključci sastanka.

Proces Brdo-Brioni prije dvije su godine pokrenule Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na evropskom jugoistoku.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja tako i sama postaje sudionikom dijaloga. Prvi je sastanak na vrhu održan u julu 2013. na Brdu kod Kranja. Počasni gost bio je francuski predsjednik Fransoa Oland. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelara Angela Merkel. Treći je održan ljetos u crnogorskom ljetovalištu Budva.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog