Republika Srpska

Odgođeno ročište FG „Birač“ – Ukio banka

Nastavak ročišta zakazan za danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini po tužbi „UKIO bankas“ iz Litvaniji za naplatu 155 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju odgođeno je za 12. februar 2016. godine, potvrđeno poslovnom portalu CAPITAL u sudu u Bijeljini.

Ročište je odgođeno zbog novog Zakona o advokaturi RS koji advokate iz Srbije tretira kao „strane“ advokate koji su dužni da izvrše upis u poseban imenik Advokatske komore RS na da bi mogli zastupati svoje klijente na teritoriji Republike Srpske.

Fabriku glinice „ Birač“ u stečaju u ovom sporu zastupa advokat Risto Kojić koji živi u Beogradu.

Za zastupnika litvanske „Ukio bankas“ iz Kaunasa Aleksandra Sajića ovo nije opravdan razlog za odgađanje ročišta.

„Fabriku glinice „Birač“ pored Kojića, zastupaju još dva domaća advokata. Drugo, postavlja se pitanje zašto je stečajni upravnik angažovao stranog advokata da zastupa firmu iz Republike Srpske u Republici Srpskoj. Odgađanje ročišta zbog advokata Kojića nije opravdano, ali mi smo navikli da Okružni privredni sud u Bijeljini izlazi u susret stečajnom upravniku i njegovim zahtjevima“, rekao je Sajić za CAPITAL.

Na prvom pripremnom ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini Sajić je ispred „Ukio bankas“ pored potraživanja od 155 miliona KM od Fabrike glinice „Birač“ proširio tužbeni zahtjev za utvrđivanje založnog prava na udjelima u „Mehanici“ i „Alumini“.

„To je jedino što je ostalo vrijedno u ovoj fabrici, a proširenje tužbenog zahtjeva i na ova dva preduzeća znači utvrđivanje založnog prava na cjelokupnoj imovini Fabrike glinice „Birač“ u stečaju“, izjavio je tom prilikom advokat Sajić.

Pravni zastupnik tužene Fabrike glinice „Birač“ advokat Risto Kojić usprotivio se preinačavanju tužbenog zahtjeva, zatraživši da se tuženoj strani ostavi vremenski rok za izjašnjenje povodom preinačavanja tužbe.

Izvor: Capital
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog