Republika Srpska

Saopštenje za javnost

UUPRS o radnoj verziji Zakona o radu

Nakon prvih analiza radnog teksta Zakona o radu, dostavljenog 24. novembra 2015. godine od strane Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra apsolutno neprihvatljivim ponuđeni tekst i naglašava da isti ne može predstavljati kvalitetnu osnovu za izradu i usvajanje novog Zakona o radu.

Predlagač radnog teksta je, pod izgovorom zaštite dostignutog nivoa radničkih prava, apsolutno zanemario osnovni razlog za donošenje novog Zakona o radu - prilagođavanje radnog zakonodavstva tržišnim uslovima poslovanja sa ciljem stvaranja osnove za uspostavljanje produktivnog i socijalno pravednog društva.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske posebno želi da stavi akcenat na problem nerazumijevanja osnovih principa tržišne ekonomije koji radni učinak, odnosno produktivnost rada, stavljaju u prvi plan. Prihvatanje principa tržišne ekonomije u radnom zakonodavstvu ima poseban značaj ukoliko imamo u vidu da Republika Srpska ima najniži bruto domaći proizvod i bruto dodanu vrijednost po zaposlenom, kao i izuzetno visoku stopu neaktivnog radno sposobnog stanovništva, pogotovo mladih.

Naš utisak je da je predlagač, pišući radni tekst iz vizure državnih službenika, više vodio računa o položaju i privilegijama administracije, nego o zaštiti prava radnika u privredi. Po našem viđenju, problem nastaje zbog nemogućnosti razdvajanja uloge Vlade RS kao najvećeg poslodavca i predlagača zakona, čime se bitno smanjuje kvalitet zakonskih rješenja.

Posebno želimo ukazati na pogubnost pristupa eliminisanja socijalnih partnera iz procedure donošenja odluke o najnižoj plati, osnovne plate i ličnih primanja, kao i da bi takvo rješenje uklonilo pretpostavke za razvoj kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga uopšte. Mjerenje i vrednovanje rada mora biti autonomno pravo poslodavca.

Na kraju, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske naglašava da su koncept i principi za izradu radnog teksta Zakona o radu pogrešni, kao i da rješenja koja bi proizilazila iz istog ne mogu polučiti pozitivne efekte, ali mogu dovesti u pitanje održivost čak i postojećeg nivoa privredne aktivnosti.

Loš kvalitet radnog teksta posljedica je nemogućnosti učešća socijalnih partnera i drugih društvenih aktera u njegovoj izradi, stoga UUPRS poziva Vladu RS da pomoću argumentovanog dijaloga dođemo do najoptimalnijih rješenja. 

Pravni tim UUPRS će u naredna tri dana nastaviti analizu radnog teksta, a UUPRS će blagovremeno izvještavati javnost o stavovima u vezi sa radnim tekstom Zakona o radu.

 

UUPRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog