Vijesti

Bosić: Srpska ne bi imala koristi od bojkota bh. institucija

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ne smatra da bi bilo u interesu Republike Srpske da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH.

“Sve opcije su u igri, a koje su u interesu Republike Srpske, dodao je Bosić ističući da niko novonastalu situaciju ne bi trebalo da koristi u dnevno političke obračune”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je najavio da će predložiti da predstavnici Republike Srpske ne učestvuju u radu u bh.organima dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Želimo da čujemo obrazloženje o tome koji bi bio interes Republike Srpske da Savjet ministara funkcioniše bez predstavnika iz Republike Srpske” rekao je Bosić podsjetivši da je ranije izmjenama zakona omogućeno da se odluke donose i bez jednog od konstitutivnih naroda.

Ističe da treba preduzeti mjere da se u narednom periodu ne bi mogle ponavljati situacije da Ustavni sud BiH donosi odluke glasovima trojice stranaca i dvoje bošnjačkih sudija, odnosno preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija kao što je to bilo u slučaju osporavanja 9. januara, Dana Republike.

Bosić vjeruje da je na današnjem sastanku kod Dodika moguće doći do zajedničkog stava srpskih predstavnika vlasti i stranaka povodom te odluke, ističući da ostaju uz deklaraciju Narodne skupštine Republike Srpske kojom se odbacuje odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana Republike.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, Bosić je na pres-konferenciji rekao “da će SDS iznijeti i svoje zaključke i prijedloge, navodeći da će se na kraju pokazati da "najviše štete od odluke Ustavnog suda BiH ima upravo ta država".

“Dan Republike Srpske ostaje kao što je i bio 9. januara i bit će mnogo jače proslavljan nego dosad” ustvrdio je predsjednik SDS-a.  

Izvor: BN
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog