Republika Srpska

Konsultacije o radnoj verziji zakona o radu

U zgradi Vlade Republike Srpske počele su konsultacije resornog ministarstva sa socijalnim partnerima o radnoj verziji Zakona o radu.

Na sastanak su stigli i predstavnici Saveza sindikata. Prethodno su na konsultacijama bili predstavnici poslodavaca.

Njihova, i ocjena resornog ministra Milenka Savanovića, jeste da su današnje konsultacije bile konstruktivne. U narednom periodu trebalo bi da budu razmatrane njihove primjedbe koje su iznijeli na radnu verziju Zakona o radu.

Glavna zamjerka poslodavaca odnosila se na stavke koje su unesene u zakon, a koje su do sada bile regulisane Kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić rekao je da je Unija dostavila Vladi Srpske primjedbe na radnu verziju novog zakona o radu. On je naveo da Unija traži od Vlade da se na neki način opredijeli na koji način će raditi, jer ako će potpisivati kolektivni ugovor, u tom slučaju nema potrebe da se neke odredbe kolektivnog ugovora prepisuju u zakon, kao što su minuli rad i regres.

- Ministarstvo će narednih dana zajedno sa stručnim ljudima Unije udruženja poslodavaca analizirati njihove primjedbe i otkloniti neke tehničke nedostatke u ponuđenom radnom tekstu ovog materijala, rekao je Savanović i naveo da će resorno ministarstvo nastaviti saradnju sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Savezom sindikata kako bi došli do dobrog zakonskog rješenja koje će biti prihvatljivo i afirmativno za poslodavce, radnike, sindikat i Vladu.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog