Intervju

Dr Nele Karajlić za Frontal: Nikada ne bih sjedio u vladi!

Pričali smo sa nekadašnjim pjevačem sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje, jednim od idejnih tvoraca Top liste nadrealista i piscem knjige "Fajront u Sarajevu" Nenadom Jankovićem, poznatijim kao dr Nele Karajlić.

Poznato je vaše stajalište o Sarajevu kao zatvorenoj i neslobodnoj sredini, koje ograničava čak i iznošenje mišljenja koje ne pogoduje političkoj eliti u Federaciji BiH. Da li mislite da je Banjaluka, kao centar Republike Srpske, svojevrstan pandan Sarajevu u tom smislu?

Ne. Banjaluka nikada nikoga nije otjerala, a Sarajevo jeste. Ja nisam nikada čuo da je neko ko nije iz RS i nije Srbin, doživio ono što sam ja doživio u Sarajevu. 

Da Vam ponude neku odgovornu poziciju u Vladi Republike Srpske, da li biste to prihvatili?

Nemoj me zaje*avati, nisam ja političar. 

Ali bili ste politički angažovani početkom devedesetih...

Da, ali samo u kampanji, nikada kao političar. Ja sam bio angažovan kao umjetnik koji podržava neku politiku i političku partiju, a ne kao neko ko kreira tu politiku i ko se bavi politikom. Da smo dobili izbore, ne bih bio u vladi, sigurno. Uglavnom, ni danas se ne bih odlučio baviti tim i dao bih nekom pametnijem to moje mjesto. 

Kako vidite Bosnu i Hercegovinu, ili ako hoćete,  čitav region kroz 5-10 godina? 

U ovom trenutku, ne može se ni planeta vidjeti kroz pet ili deset godina. Niko ne zna ko će s kim doručkovati za pet godina ili da li će doručka uopšte biti. Vidiš kakva je neizvjesna situacija. Još smo mi dobri šta se tamo negdje sprema...

Imate li neku životnu filozofiju koje se pridržavate? 

Mogu vam samo reći da je moja životna filozofija smisao, a ne ono što je danas popularizovano i vrjednovano - a to je uspjeh odnosno profit. Profit vam ne donosi sreću, ali smisao i življenje u skladu sa ličnim smislom da. Nažalost, mi smo ovaj koncept odavno izgubili, pa se sada nosimo sa posljedicama tog gubitka. 

I za kraj nešto lagano. Gdje su bolji ćevapi, u  Banjaluci ili Sarajevu?

Pa boga mi su bili u Sarajevu. Svaka vama čast, ali brend je brend. 

Razgovarao: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog