Muzika i film

Preminuo legendarni Dejvid Bouvi

Muzička ikona Dejvid Bouvi je preminuo u 70. godini života nakon 18 mjeseci borbe sa rakom, saopštila je njegova porodica.

"Dejvid Bouvi umro je mirno, okružen porodicom, nakon 18 mjeseci hrabre borbe protiv raka. Iako će mnogi od vas podijeliti njihov bol, molimo vas da poštujete njihovo pravo na privatnost dok tuguju", objavio je Bouvijev tim na društvenim mrežama.

Kultni muzičar koji je tokom pola vijeka obilježio i mijenjao muzičku scenu prije tri dana je proslavio 69. godina objavivši album "Blackstar", a javnost nije bila upoznata sa njegovom bolešću.

Uticajni pjevač, tekstopisac i producent eksperimentisao je sa glam rokom, art rokom, soulom, hard rokom, dens muzikom, popom, pankom i elektronikom tokom svoje karijere koja je trajala duže od 40 godina.

Bouvijev umjetnički proboj dogodio se 1972. albumom “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars“ koji je zvijezdu predstavio kao vanzemaljca.

Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bouvi je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta.

Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspjeh u Americi singlom “Fame“.

Među njegovim nezaboravnim pjesmama bile su “Let’s Dance” iz 1983, “Space Oddity”, “Heroes”, “Changes”, “Under Pressure”, “China Girl”, “Modern Love”, “Rebel, Rebel”, “All the Young Dudes”, “Panic in Detroit”, “Fashion”, “Life on Mars”, “Suffragette City”...

Zbog očiju različitih boja (posljedica školske tuče) i tananog izgleda, Bouvi je bio prirodan izbor za mnoge neobične filmske uloge, a igrao je i vanzemaljca u nadrealnom filmu Nikolasa Rega “The Man Who Fell to Earth“ 1976.

Kritičari su bili oduševljeni i njegovom glavnom ulogom u brodvejskom spektaklu iz 1980. “Čovek-slon“.

Bouvi je igrao i u posljednjem filmu Marlen Ditrih “Just a Gigolo“ (1978), zatvorenika u Drugom svjetskom ratu u “Merry Christmas Mr. Lawrence“ 1983 i Pontija Pilata u Skorsezeovom “The Last Temptation of Chris“ (1988). U filmu “The Prestige“ iz 2006. igrao je Nikolu Teslu.

Rođen je kao Dejvid Džouns 8. januara 1974. ali je promenio ime 1966. nakon što je Dejvi Džouns iz grupe "The Monkees" stekao slavu.

Bouvi je u jednom intervjuu 1972. rekao da je gej, iako se uglavnom smatralo da je to učinio kako bi probudio interesovanje za Zigija Stardasta. Tada je ofarbao kosu u narandžasto i nosio žensku odjeću. Album je postao prava senzacija.

Britanski premijer Dejvid Kameron napisao je danas na svom Tviter nalogu da je smrt muzičara Dejvida Bouvija veliki gubitak.

Kameron je naveo da je odrastao slušajući i gledajući Bouvija, "pop genija koji je uvijek radio pravu stvar i uvijek se pojavljivao u novim izdanjima".

Američki reper Kanje Vest je na Tviteru naveo da mu je Bouvi bio "najvažnija inspiracija".

On je istakao da je Bouvi bio toliko neustrašiv i kreativan da "nam je pružio magiju za sva vremena".

Britanski roker Bili Ajdol takođe se oglasio na Tviteru, rekavši da ga je vijest o Bouvijevoj smrti skoro rasplakala. "Počivaj u miru", dodao je Ajdol.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog