Republika Srpska

Zoran Stevanović preuzima "Aluminu"

Vlada Republike Srpske zvanično je zadužila povjerioce Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika da na Skupštini povjerilaca zakazanoj za 28. januar u Bijeljini pokrenu inicijativu za smjenu predsjednika Uprave „Alumine“ Mileta Matića i da umjesto njega imenuju gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, otkriva poslovni portal Kapital.

U Zaključku Vlade od 13. januara, koji je u posjedu Kapitala, navedeno je da predstavnici povjerilaca (Poreska uprava Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, fondovi i javna preduzeća i ostali povjerioci), o pokrenutoj inicijativi za smjenu Matića i imenovanju Stevanovića kao člana Upravnog odbora Alumine, što prije obavijeste stečajnog upravnika, stečajnog sudiju i odbor povjerilaca, te da u skladu sa tim preduzmu potrebne aktivnosti.

Nakon imenovanja za člana, Stevanović će preuzeti sadašnju Matićevu poziciju predsjednika Uprave Alumine i time preuzeti kontrolu nad najvećim preduzećem iz grupacije Birač.

Stevanović je za Kapital potvrdio ove informacije i rekao da će isti dan kada bude imenovan za člana UO „Alumine“ podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika Zvornika. To bi se moglo dogoditi već iduće sedmice, odnosno u četvrtak u Bijeljini u 10.30 časova u koliko je zakazano posebno ispitno ročište i Skupština povjerilaca Birča.

Zbog upražnjene gradonačelničke pozicije u Zvorniku neće biti vanrednih izbora jer se ušlo u poslednju godinu pred izbore, već će tu funkciju obavljati sadašnji Stevanovićev zamjenik Bojan Ivanović. Ivanović je tek nedavno (12. januara) imenovan za zamjenika gradonačelnika, sa pozicije načelnika za finansije.

Predsjednik Odbora povjerilaca fabrike „Birač“ Tatjana Vranjković inicijativu Vlade Republike Srpske za smjenu Matića i imenovanju Stevanovića svim povjeriocima dostavila je 20. januara.

Stečajni upravnik „Birča“ Lazo Đurđević je potvrdio da je dobio inicijativu, ali ništa više nije želio da komentariše.

Zaključak Vlade Republike Srpske kojim nalaže da se na skupštini povjerilaca pokrenu postupak smjene člana Upravnog odbora zavisnog privrednog društva je u pravnoj praksi veoma neuobičajen akt pravne države, kaže za Kapital Vladimir B. Milošević advokat iz Beograda koji je dobro upoznat sa organizacijom i istorijom Fabrike glinice Birač i njenih kćerki firmi.

Usvajanje ovakvog dokumenta na Vladi je neuobičajen akt iz razloga što Republika Srpska nije povjerilac prema FG Birač-u stečaju, što nije naveden argument za predmetno imenovanje i razrešenje i što odluku o imenovanju upravnog odbora u Alumini donosi isključivo stečajni upravnik FG Birač u stečaju kao predstavnik osnivača“, kaže Milošević.

On je ističe da je Vlada ovdje previdjela odredbe Zakona o stečajnom postupku Republike Srpske, koje u članu 29. navode da stečajni upravnik upravlja imovinom koja spada u stečajnu masu društva, što u ovom slučaju znači da stečajni upravnik FG Birač u stečaju upravlja udjelima u privrednom društvu Alumina doo, a time i samostalno donosi odluke o imenovanju i razrešenju članova uprave ovog zavisnog društva.

„Dakle, odlučivanje o spornom razrešenju i imenovanju u privrednom društvu Alumina doo ne spada u nadležnost skupštine povjerilaca FG Birač u stečaju, te usvajanje ovakvog Zaključka predstavlja ozbiljan propust u radu stručnih službi Vlade Republike Srpske“, zaključuje advokat Milošević.

Analitičari smatraju da je cilj Vlade da službenom inicijativom i preuzimanjem ingerencija povjerilaca u stečajnom postupku, upozori i uplaši ostale povjerioce koji nisu „državni“, da je imenovanje Stevanovića gotova stvar, iako to zapravo možda i nije.

Naime, „državni povjerioci“ u Birču imaju najviše 45 odsto od ukupnih priznatih potraživanja, a to znači da država nema većinu u Skupštini povjerilaca Fabrike Birač.

Ukupno priznata potraživanja Fabrike glinice „ Birač“ su 91 milion KM.

Od toga „BH Gas“ ima priznatih 26,8 miliona KM, „Vode Srpske“ 880.000 KM, Ministarstvo finansija 11 miliona KM, „Srbija gas“ 5,9 miliona, „Pavgord“ 3,5 miliona KM, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske 5,8 miliona KM, „Mo-Unionimepex“ Mostar 1,5 miliona, Poreska uprava Republike Srpske 5,6 miliona, „Alumina“ osam miliona, Poreska uprava kao razlučni povjerilac ima dodatnih sedam miliona, radnici 26 miliona, te ostali povjerioci koji pojedinačno potražuju ispod milion KM.

Firma „Pavgord“, koja je otkupila 165 miliona KM Ukio banke od fabrike „Birač“, u međuvremenu je, kako saznaje Kapital, otkupila i potraživanja Hipo Alpe Adria banke od ove fabrike od 3,5 miliona KM.

„Alumina“ je, kao i u slučaju Ukio banke, bila garant i za ovaj kredit i do sada je po tom osnovu otplatila milion KM, a preostalih 3,5 miliona sada duguje „Pavgordu“ biznismena Gordana Pavlovića koji je po ovom potraživanju priznat kao jedan od povjerilaca u stečajnom postupku Fabrike glinice „Birač“.

Potraživanja Hipo banke, prema nezvaničnim informacijama, Pavlović je kupio za 400.000 KM.

Povjerioci koji se protive imenovanju Stevanovića, ukazuju na mogući sukob interes jer se Stevanović otvoreno zalaže za priznavanje 165 miliona KM potraživanja Ukio banke koje je kupio njegov prijatelj Gordan Pavlović.

U tom slučaju Pavlović bi postao najveći povjerilac, čime bi preuzeo i upravljanje Birčom, Aluminom i ostalim preduzećima. Kontrolom firme, strahuju povjerioci, značajno bi se mogla umanjila vrijednost stečajne mase Birča, a time i mogućnost namirenja njihovih potraživanja.

 

Izvor: Kapital
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog