Republika Srpska

Šta je Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost i na šta se konkretno odnosi?

Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost Republike Srpske objavljen je u "Službenom glasniku Republike Srpske", br. 110 od 30. decembra 2015.godine, a stupio na snagu 01.01.2016. godine.

Zakon uređuje poseban doprinos za solidarnost, čiji cilj je obezbjeđivanje sredstava za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda u Republici Srpskoj.

Obveznici prema ovom zakonu su:

fizička lica koja ostvaruju dohodak od ličnih primanja ili ostali dohodak veći od 500 KM mjesečno, a koji su obveznici poreza na dohodak za koje isplatilac dohotka prilikom svake isplate plaća akontativni porez na dohodak (porez po odbitku) u smislu odredaba Zakona o porezu na dohodak.

o    osnovica za ovaj doprinos predstavlja neto dohodak na koji se plaća porez po odbitku,

o    obračunava se u visini od 0,4% od neto dohotka i u cjelosti pada na teret fizičkog lica koje ostvaruje taj dohodak.

·         fizička lica koja ostvaruju dohodak po osnovu članstva u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama, a na koji se plaća porez na dohodak u smislu odredaba Zakona o porezu na dohodak.

o    osnovica za ovaj doprinos je neto dohodak od naknada za članstvo u upravnim, nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama

o    obračunava se u visini od 5% od neto naknade i u cijelosti pada na teret fizičkog lica koje ostvaruje ovaj dohodak.

Neto dohodak predstavlja iznos dohotka, nakon oporezivanja porezom na dohodak i obaveznim doprinosima.

Obračun i uplata doprinosa vrši isplatilac u momentu isplate svakog pojedinačnog dohotka na koji se plaća poseban doprinos za solidarnost, te uplatilac podnosi prijavu Poreskoj upravi Republike Srpske do 10. (desetog) u mjesecu za prethodni mjesec na Obrascu 1002.

Analogno se primjenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak, te propisi kojima se uređuje poreski postupak.

U odnosu na zakon iz 2014. godine, koji je bio donesen isključivo za saniranje posljedica poplava koje su zadesile veci dio države u maju 2014. godine, ovim zakonom se određuje plaćanje doprinosa za fond solidarnosti čijim sredstvima treba da se saniraju posljedice elementarnih nepogoda uopšte.

U odnosu na raniji zakon, ovim zakonom su kao obveznici određena samo fizička lica (a starim zakonom su doprinos plaćali po 50 % isplatioci i vlasnici dohotka). Doprinos je plaćan za lične dohotke preko 370 KM mjesečno i obračunavan je u visini od 3%, od neto ličnih dohodaka. A poseban doprinos na neto dohodak od naknada za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, odborima za reviziju, savjetima i komisijama obračunavao se i plaćao u visini od 20% od neto naknade kao ličnog primanja i u cijelosti je padao na teret fizičkog lica koje ostvaruje ovaj dohodak.

Raniji zakon je donesen na odredjeno vrijeme i bio je na snazi do 31.12.2015. godine.

Izvor: Advokatska firma Sajić 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog