BiH

Počinje izgradnja "Eko zone Korićani" na Vlašiću - Pogledajte kako će izgledati kompleks vrijedan 4,2 mlrd evra (FOTO)

Ambiciozan projekat izgradnje "Eko zone Korićani-Vlašić" na dobrom je putu da postane stvarnost. Zamišljen kao zelena oaza mira, kompleks čija je ukupna vrijednost procijenjena na 4,2 mlrd evra, mogao bi uskoro da obogati turističku ponudu Vlašića, ali i cijele BiH. Kako je potvrdio za naš portal Zoran Vujinović, generalni menadžer projekta i direktor firmi "Tomix" i TLG, prvi radovi počeće već na proljeće ove godine.

U narednom periodu slijedi izgradnja jezera, malih hidroelektrana, aerodroma, putne komunikacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Novac koji ćemo uložiti u prvu fazu iznosi 150 mil evra - rekao je Vujinović za "eKapiju".

Prvi radovi odvijaće se u središnjem dijelu kompleksa, čija će ukupna površina pokriti 20 m2 zemlje na obroncima Vlašića. U cijelom kompleksu predviđena je izgradnja više centara različite namjene - edukacijski, zdravstveni, sportsko-rekreativni i turistički. 

Realizacija kompletnog projekta odvijaće se fazno, a radove će izvoditi domaće i međunarodne firme. Za izgradnju "Eko zone" u selu Korićani nema prepreka, jer smo dobili sve potrebne dozvole - kaže naš sagovornik. 

Iako je prvobitno vrijednost projekta procijenjena na 3 mlrd evra, na zahtjev investitora su urađene dopune sadržaja i vrijednost je povećena na oko 4,2 mlrd evra. Firma "Tomix" iz Kneževa je nosilac eko programa, dok je travnički TLG nosilac energetskih projekata. 

Selo Korićani u kome će se smjestiti budući zdrastveno-nastavni i sportsko-turistički centar, proteže se na oba entiteta. Sjeverna granica "Eko zone" je rijeka Ilomska, na jugu rijeka Ugar, a zauzeće područja opština Travnik i Kneževo. 

"Eko zona Korićani-Vlašić" zamišljena je kao mjesto za odmor, liječenje i rehabilitaciju, kao i visinske pripreme sportista i edukaciju u prirodnom ambijentu. A evo šta će sve činiti budući turistički biser. 

Centralni dio buduće zone na Vlašiću nalazi se na oko 1.100 m nadmorske visine, a tu su planirani hotelski i administrativni sadržaji sa biznis centrom, kao i univerzitetsko-studentski grad. Toranj je na najvišem uzvišenju sa panoramskim pogledom, opremljen farm serverom, i pruža internet podršku posjetiocima "Eko zone" i mogućnost vođenja onlajn biznisa. 

Na 3 km od centralnog dijela zone, projektom je predviđen aerodrom sa pistom dugom oko 1.300 metara, što odgovara saobraćaju aviona srednje veličine. Procjena je da će aerodrom služiti kao dobra alternativa drugim aerodromima u okruženju zbog sve složenijih meteo uslova, naročito pojave guste magle. Udaljenost centralnog dijela "Eko zone" od administrativnih sjedišta opština Kneževo i Travnik je oko 40 km, dok je udaljenost od aerodroma Banjaluka - Sarajevo oko 130 km. 

U sklopu aerodroma djelovaće i helikopterski servis koji će omogućiti lakši transport posjetilaca, pacijenata do klinike, kao i panoramske letove turista. Aerodrom će biti direktno povezan sa kliničkim i penzionersko-rehabilitacionim centrom. On predstavlja jedan od stubova programa "Eko zone Korićani", a koristi prednosti vazdušne banje za liječenje i oporavak. 

Južnim dijelom kompleksa dominira akvapark u kome će, između ostalog, biti smješteni sadržaji za plivačke discipline i pripremu sportista. 

Planirano je i stvaranje više vještačkih jezera površine oko 25 hektara. Viškovi vode iz jezera trebalo bi da napajaju malu hidrocentralu u dolini rijeke Ugar, te na taj način da se obezbijedi autonomija za električnom energijom iz obnovljivih izvora za potrebe centra. Veliko jezero "Eko zone Korićani" je najveće predviđeno jezero i idealno je, pored ostalih sadržaja, i za pripremu sportista na polju veslačkih sportova. 

Zapadno od centra smještena je jedna od glavnih turističkih atrakcija - srednjovjekovna tvrđava "Grad kraljeva". Njegova izgradnja je planirana na strmim liticama kanjona rijeke Ilomska, a sa centralnim dijelom je povezan gondolom i pješačkom stazom koja prelazi preko kanjona. 

Planinsko etnoselo sa drvenim kućama je, takođe, našlo svoje mjesto u ovom vlašićkom kompleksu. U njegovoj neposrednoj blizini, a istočno od centra, planirani su golf tereni. 

Za bogatije sadržaje tokom zime biće zadužen Ski centar "Lisina" sa smještajnim kapacitetima, a u okviru njega je predivđena izgradnja žičare, gondole, ski liftova. 

Rezidencijalni centri smjestiće se u sjevernom dijelu, kao i jugoistočno od centra, dok su porodične vile planirane na više mjesta u kompleksu. 

Inače, za ovaj projekat vlada ogromno interesovanje domaćih i stranih kompanija, a vođa projekta Zoran Vujinović kaže da, nakon otvaranja prvih objekata, očekuju goste sa svih kontinenata. 

Izvor: Ekapija.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog