Vijesti

Reagovanje PDP na sinoćnje izvještavanje RTRS i Srne

Izvještavanje vaše agencije i televizije juče kasno popodne i sinoć potvrdilo je da ste dotakli dno novinarstva i da više ne poštujete ni minimum pravila uspostavljenih Kodeksom novinarstva.

Doslovnim prenošenjem teksta agencije „Sputnik Srbija“ pod nazivom “Političko redizajniranje Republike Srpske” objavljenim kasno popodne u kojem su funkcioneri Saveza za promjene, ali i funkcioneri naše partije pojedinačno spomenuti u potpuno negativnom i ponižavajućem, ali prvenstveno netačnom kontekstu, nanijeli ste nam nemjerljivu štetu.

Zato tražimo da ovo reagovanje objavite u cijelosti, s obzirom da je to jedini način na koji predstavnici Saveza za promjene mogu da dobiju priliku da saopšte istinu na nacionalnom novinskom servisu i televiziji Republike Srpske.

Demantujemo sve navode koji se dovode u vezu sa Partijom demokratskog progresa, počasnim predsjednikom partije i članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem, te predsjednikom Partije demokratskog progresa i poslanikom u Narodnoj skupštini RS Branislavom Borenovićem.

Agencija „Sputnik Srbija“ je agencija sumnjive reputacije i medij koji, u pravnom i moralnom kontekstu, nema nikakve veze sa Republikom Srpskom i teoretski može sebi da dozvoli da ne objavi mišljenje prozvane strane. Međutim, nacionalni novinski i televizijski servis svih građana Republike Srpske MORA da objavi mišljenje druge strane, pogotovo što se radi o gnusnim lažima o najvišim predstavnicima institucija u Republici Srpskoj i BiH.

Imajući u vidu činjenicu da je tekst agencije „Sputnik Srbija“ objavljen kasno popodne i da ga je “Srna” prenijela nešto prije 19 časova, a da je u Dnevniku RTRS u 19.30 ova tema dobila centralno mjesto, jasno je da radi o prethodno organizovanom dogovoru tri medija sa predstavnicima režima Republike Srpske, kako funkcioneri Saveza za promjene ne bi imali priliku da saopšte svoj stav. Takođe, jasno nam je da su kreatori sramne ideje i teksta, koji ste prenijeli, predsjednik SNSD Milorad Dodik i njegov

savjetnik za medije koji prima platu u Kabinetu predsjednika RS Pero Simić, što je posljednji stadijum sramote za Republiku Srpsku.

Osim vašim medijskim kućama, ovakve i slične lažne analize o političkom životu u Republici Srpskoj nanose štetu našoj partiji i Savezu za promjene u cjelini, ali i građanima Republike Srpske koji su prinuđeni da na medijima koje plaćaju – slušaju i čitaju besmislene i apsolutno netačne analize po narudžbi režima u Srpskoj.

Poštovana gospođo Džepina i gospodine Mihailović, u više navrata ste tvrdili da rad vaših medijskih kuća počiva na najvišim standardima novinarstva, pa bi bilo profesionalno i korektno i u skladu sa pravilima i kodeksima vaše profesije da ispoštujete makar minimum objavljivanjem tačnih i provjerenih informacija.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, kao najodgovornija osoba za stanje bezbjednosti u RS, potvrdio je da ne zna za bilo kakav tajni plan za rušenje vlasti. Međutim, ni to vas nije spriječilo da se, u dogovoru sa „Sputnikom“ i režimom RS, ponovo bavite time i da u novom tekstu, odnosno televizijskom prilogu nagomilate gnusne laži na račun funkcionera i naše partije, ali i kompletnog Saveza za promjene, bez prilike da mi koji smo imenom i prezimenom prozvani kažemo svoje mišljenje.

Takođe, osim ovog neprofesionalnog priloga RTRS u Dnevniku 2, niste se udostojili, ni jedna ni druga kuća, da prenesete saopštenje za javnost Partije demokratskog progresa nakon katastrofalnog i netačnog reagovanja SNSD na nepostojeću izjavu šefa diplomatije BiH i potpredsjednika PDP Igora Crnatka o navodnom pristupanju NATO savezu. I o tome ste napravili spektakularan prilog, uz sakrivanje činjenice da Crnadak ovu izjavu nikad nije dao. Napominjemo da je naše saopštenje poslato prije nego što je SRNA prenijela tekst agencije „Sputnik“, što implicira da ste imali vremena da ga objavite. Ili potvrđuje upravo suprotno – da su ovi tekstovi i prilozi bili već spremni, kao što smo naveli, u dogovoru sa režimom.

Činjenicom da, prema sinoćnjem izvještavanju RTRS, Igor Crnadak nije prisustvovao molitvenog doručku u Vašingtonu već samo premijerka RS Željka Cvijanović, te da predstavnike Saveza za promjene nazivate „takozvanim“ samo zato što Milorad Dodik tako želi bavićemo se drugi put.

O kojim god političkim motivima da se radi, tražimo da naše reagovanje objavite u cijelosti, jer nanosite nemjerljivu štetu ugledu naše partije. U protivnom, bićemo prinuđeni da vas tužimo za klevetu, kao i za širenje panike među građanima Republike Srpske informacijom o postojanju tajnog plana za rušenje.

Banjaluka, 5. februar 2016. godine

Predsjednik

Branislav Borenović

Izvor: pdp.rs.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog