Vijesti

Džihadisti iz BiH: Ako BiH uđe u EU, vrata će nam biti otvorena

Gornja Maoča je već nekoliko puta bila u centru pažnje domaćih i stranih medija. Tu su se vijorile zastave Islamske države, odatle su kretali borci za Siriju i Irak. Novinari Dojče vele nedavno su posjetili to selo.

Gornja Maoča, malo selo u brdima na sjeveroistoku BiH. Na pašnjaku u brdovitom zimskom pejzažu pasu ovce. I stanovnici žele baš jednu ovcu – kao honorar za intervju s njemačkom javnom televizijom ARD.

Snage bezbjednosti BiH pretpostavljaju da se u tom selu regrutuju teroristi. Odavde su mnogi otišli u džihad.

Predstavnik oko 200 mještana je Edis Bosnić. Taj 35-godišnjak se pokazuje kao miroljubiv, ali je istovremeno fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svjetskog kalifata: "Da li je to naša želja? Naravno", kaže on. "Naravno da želimo da svi muslimani žive u jednoj državi, u kojoj više ne bi imali probleme. U kojoj svi muslimani imaju iste pasoše i u kojima piše da vjerujem u Alaha i u našeg proroka Muhameda", kaže on za ARD.

Bosnić nosi dugu bradu. Na Tviteru prati radikalne selefiste, recimo Abu Mutana koji regrutuje borce za ID, ali i za Front El-Nusra čiji se pripadnici bore u Siriji. U selu su se svojevremeno vijorile zastave ID. Policija je tu više puta sprovodila racije. Јedan stanovnik sela je prije četiri godine izvršio napad na Američku ambasadu u Sarajevu. Uslijedila su hapšenja. I Bosnić je kraće vrijeme bio u zatvoru.

"Mi ne priznajemo zakone, ne poštujemo ih. Pogotovo u srcu, pogotovo. Zašto? Zato što nije bilo pravedno da nas strpaju u zatvor", kaže Bosnić.

Iz BiH do sada je u Siriju i Irak otišlo da ratuje oko 200 osoba, između ostalih, i iz Gornje Maoče. Tragovi iz tog brdskog sela vode i do selefista u Beču, recimo do radikalnog propovjednika Ebua Tejme, protiv koga se u Gracu vodi sudski postupak. Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, priznaje: "Očigledno nekim stvarima nismo poklonili dovoljno pažnje. U međuvremenu se enormno povećao broj protivnika Ustava, onih koji, umjesto demokratije, žele život isključivo u skladu sa šerijatskim pravom."

Nadaju se ulasku u EU

Selefisti iz Njemačke hvale pobožnost stanovnika Gornje Maoče i pozivaju na prikupljanje dobrovoljnih priloga za to selo. Bosnić je oduševljen time što BiH želi da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. On već sanja o islamskoj misiji bez granica.

"Ako BiH jednoga dana uđe u EU, to će nam otvoriti mnoga vrata. Tada možemo biti aktivni i na drugim mjestima. To bi bilo mnogo lakše s otvorenim granicama. Tada bi naš predivni islam mogli da damo i Nijemcima", kaže on.

I u drugim dijelovima BiH, navodi ARD, vidljiva je tiha islamizacija. Pa i u Sarajevu. To omogućavaju dolari Saudijske Arabije. Ne samo da je novcem iz te države sagrađena najveća tamošnja džamija, već i dva ogromna trgovačka centra. U njima postoji i prostor za molitvu – što nije uobičajeno za BiH. A u supermarketima u tim centrima zabranjena je prodaja alkohola.

Izvor: DW
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog