Region

Đevđelija: Policija bacila suzavac, izbeglice uzvratile kamenicama!

Najmanje 30 ljudi, uključujući veći broj dece, zatražilo je danas lekarsku pomoć posle incidenta na grčko-makedonskoj granici kad su migranti probili ogradu, a policija je bacila suzavac i šok bombe da bi ih navela na povlačenje, saopštila je humanitarna organizacija "Lekari sveta", prenosi AFP.

U tom incidentu niko nije uhapšen, navodi AP.

Nekoliko stotina migranata je danas oko podneva na grčko-makedonskoj granici probilo ogradu, a makedonska policija je ispalila suzavac i šok bombe.

Migranti, koji su uzvikivali "Otvorite granice" i istovremeno bacali kamenice na makedonske policajce, morali su da se povuku pred policijom.

Policija je ranije saopštila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca kako bi došli do ograde koja deli Grčku i Makedoniju, a prema navodima Bi-Bi-Sija, migranti su ogradu uspeli da probiju koristeći drveni bat koji se koristi za probijanje teških vrata.

Na hiljade izbeglica našlo se "zaglavljeno" na granici Grčke i Makedonije, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Evropi.

Grčka policija navodi da se u na i u blizini graničnog prelaza Idomeni nalazi oko 6.500 ljudi, kao i da je njih 500 premešteno u na brzinu podignuti kamp oko 20 kilometara dalje.

Makedonske vlasti su sinoć između 23 i četiri sata izjutra pustili preko granice oko 300 Sirijaca i Iračana, nakon čega je prolaz zatvoren.

Zvanično Skoplje je saopštilo da će propuštati samo onoliko ljudi koliko propušta Srbija, koja je posle Makedonije sledeća na takozvanoj balkanskoj izbegličkoj ruti. Usled toga je u Grčkoj došlo do nakupljanja velikog broja izbeglica, a tamošnje vlasti navode da u toj zemlji trenutno ima više od 22.000 izbeglica.

Izvor: Kurir
Komentari
Twitter
Anketa

Planirate li da u oktobru 2018. glasate na izborima?

Rezultati ankete
Blog