Društvo

Javna tribina "Vršnjačko nasilje - stvarnost i socijalni tabu"

"U srijedu 2. marta 2016. godine u 16:00 časova na Filozofskom fakultetu u Banjaluci održaće se javna tribina posvećena vršnjačkom nasilju. Da li je nasilje među ili nad djecom i omladinom socijalni tabu ili naša učestala ali prešućujuća realnost?

Koji su joj psiho-socijalni i socijalno-politicki uzroci? Da li generacije odrasle na predstavama rata i zločina a zatim na slikama političkog, tranzicijskog i privatizacijskog nasilja manjine nad većinom, mogu izgraditi sistem vrijednosti koji će se suprostaviti kulturi nasilja i prava sile?

Pokretač javne tribine je građanska inicijativa "Pravda za Mahira" pored kojih učeštvuju i Filozofski fakultet u Banjaluci i Društvo psihologa Republike Srpske.

Dođite i učestvujte i vi, jer vas se to tiče. Organizatori su pored građanske inicijative "Pravda za Mahira" i grupa akademskih i profesionalnih stručnjaka koji su vezani za teme odgoja i razvoja djece i vršnjačkog nasilja sa Filozofskog fakulteta i iz Društva psihologa.

Na tribini će aktivno učešće uzeti Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović, te Đorđe Čekrlija, profesor na Filozofskom fakultetu, koji ima najveću zaslugu što se ovakav jedan događaj dešava i u Banja Luci.

Značaj eksponiranja ove teme u stručnoj i generalnoj javnosti je očigledan. Ovo je treća tribina u nizu, poslije Tuzle i Mostara na temu vršnjačkog nasilja čiji je inicijator građanska incijativa Pravda za Mahira i Mahirovi roditelji. Ova građanska inicijativa sa stručnim i građanskim tribinama i eksponiranjem ove teme u medijima želi da osvjetli problem vršnjačkog nasilja i skine sa nje socijalni tabu.

Želi da ohrabri ljude, roditelje i djecu, naročito žrtve da progovore o nasilju i potraže stručnu psihološku i pravnu pomoć. To je jedini način da djeca i omladina koji su bili izloženi vršnjačkom nasilju, sačuvaju svoje mentalno zdravlje i psihološku konstituciju i nastave živjeti normalnim životom. Ova tema, kao i slične teme porodičnog nasilja, seksualnog zlostavljana u porodici otvaraju se kod nas jedino u crnoj hronici kada nastupe sve tragične posljedice vršnjačkog i generalno nasilja, fizičkog, psihičkog ili seksualnog zlostavljanja među ili nad djecom i omladinom. 

I to se tu radi vrlo senzacionalistički i vulgarno radi prodaje medijskih naslova, a onda se o tome ništa više ne piše niti diskutuje. Ovim senzacionalističkim pristupom mediji uopšte ne stavljaju u fokus stvarne uzroke problema, niti struku i javne ustanove koji imaju i etičku dužnost i institucionalnu odgovornost da preduprede uzroke ovog nasilja ili da zaštite i liječe žrtve i minimiziraju posljedice nasilja. Piše se o slučajevima, umjesto da se govori o i izgrađuje sistem."

Autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog