Region

Senta verna senka

NAJPOZNATIJI telohranitelj u Srbiji, general Senta Milenković (61) biće sahranjen 1. marta na Centralnom groblju u Beogradu. Danonoćna senka nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića preminuo je u nedelju na VMA, gde se lečio poslednja dva meseca.

O njemu se mnogo pisalo, ali se malo šta znalo. Uglavnom, postao je poznat kao čovek koji se ne odmiče od Miloševića u svim prilikama, gde god se ovaj kao lider pojavljivao. Hladnog, bezizražajnog lica.

Retko je znao da ponešto prozbori za javnost poput: "Nije mi jasno što sam medijima interesantan, ja sam samo radio svoj posao". A o poslu ili bilo čemu u vezi sa Slobodanom Miloševićem nikada nije pričao. Pravdao bi se da za to nema odobrenje MUP-a. Ipak, jednom prilikom mu se omaklo da je sa Slobodanom o svemu razgovarao sem o politici.

Na šta bi ličilo da se ja kao policajac u to petljam - rekao je.

Najpouzdaniji predsednikov čovek bio je 13 godina. Sa mesta ličnog telohranitelja povučen je četiri dana pre Miloševićevog hapšenja marta 2001. godine. Odlukom vrha MUP-a Srbije premešten je na drugo mesto u Resor javne bezbednosti. Sentino prihvatanje tog premeštaja mnogi su okarakterisali kao izdaju. Ipak, on je kasnije jedini uz Milutina Mrkonjića redovno obilazio šefov grob.

Od kada je penzionisan igrao je tenis, trenirao džudo i šetao psa. Šaljivo je jednom rekao da kod njega na kapiji ne piše "čuvaj se psa", već "pas je ništa, kakav je gazda".

Milutin Mrkonjić nam kaže da je potpuno iznenađen Sentinom smrću.

Ne mogu da verujem da je tako naglo otišao - začuđen je vešću Mrkonjić. - Vežbao je stalno i bio kao "od brda odvaljen". Govorio sam mu: "Baci te tegove u penziji si", a on se smejao i nije odustajao od treninga.

Mrkonjić nam kaže da je Senta bio ljudina, ali i ozbiljan profesionalac.

Ti ljudi iz bezbednosti su teški i nije se lako sa njima dogovoriti oko posete lidera gradilištu, ali Senta je bio nekako drugačiji i sa njim biste sve za čas uskladili - priča nam Mrkonjić. - Slobodan je u njega imao neograničeno poverenje. Sve što Senta kaže je prihvatao, a on se zaista bavio i najsitnijim detaljima vezanim za bezbednost predsednika. Sreo sam ga pre jedno dva meseca, šetao je psa u blizini kuće, kod Partizanovog stadiona. Dogovarali smo se da odemo 11. marta na godišnjicu Slobodanove smrti u Požarevac. Nas dvojica smo tamo uvek išli.

KAMIONOM TESTIRAO MOST

MILUTIN Mrkonjić se seća i jednog od Sentinih zadataka.

Milošević je trebalo da ide na jug zemlje, a na Moravi je bio oštećeni most. Deo potpuno srušen, ali je bilo četiri metra širine da automobil može da prođe - priseća se Milutin Mrkonjić. - Pokojni Vlajko Stoiljković je bio protiv da Milošević prolazi tuda. Ali je Senta dovukao neki kamion, seo u džip, i sa ta dva vozila prošao preko mosta i video da je bezbedno.

Izvor: Novosti
Komentari
Blog