Zanimljivosti

Tojota predstavila automobil od drveta (VIDEO)

Na Nedjelji dizajna u Milanu “Tojota“ je predstavila elegantni automobil “Setsuna“ koji je napravljen uglavnom od drveta!

U japanskom auto-gigantu ističu da su se na ovaj korak odlučili da bi uobličili vezu između vozača i njihovih limenih ljubimaca.

“Tojotin“ koncept “setsuna“ simbolizuje transformaciju automobila kroz godine, upijanjem iskustva, sjećanja i emocija kroz više generacija jedne porodice. S dolaskom nove generacije, vozilo će primiti potpuno novu vrijednost, koju će, ipak, cijeniti samo članovi te porodice.

Sličnu stvar simbolizuje ne samo korišćenje drveta, već i sam naziv vozila.

“Setsuna“ na japanskom jeziku označava “trenutak“, a odabran je upravo zbog toga da bi prikazao neobičnu vezu vozača i vozila koja se razvije kroz vrijeme.

“Drvo pruža jedinstveno privlačne karakteristike koje se ne mogu naći u običnim automobilima. Ono može trajati generacijama ako se pravilno brine o njemu. S vremenom mijenja boju i teksturu u skladu s prirodnim uslovima (posebno kad je riječ o temperaturi i vlažnosti vazduha) i upotrebom, pri tome poprimajući jedinstven karakter i dubinu“, navodi se u “Tojoti“.

Zahvaljujući tradicionalnim japanskim tehnikama, drvo nije sastavljano upotrebom eksera ili šrafova, a u sebi sadrži i stogodišnji “metar“, kojim bi generacije mogle bilježiti kako vozilo vremenom poprima sve jedinstveniji karakter.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog